Blog

Meelopen in de zorg

 • Vivent Communicatie
 • 0 reacties
Door Pink van Veen  We hebben er als Raad van Toezicht voor gekozen om minimaal jaarlijks een dagdeel mee te lopen in de zorg. We vinden het belangrijk om de dagelijkse praktijk te kennen en vooral ook te ervaren. Vrijdag 20 april 2018 gingen 3 leden van de RvT op pad. Ton Poos ging op Hof van Hintham meehelpen in de zorg voor mensen met dementie.  Robbert Slaghuis ging naar Mariaoord, meelopen bij de geriatrische revalidatie.  Ik (Pink van Veen) ging naar Mariaoord, meehelpen bij de zorg voor mensen met niet aangeboren hersenletsel.

Als de liefde niet bestond...

 • Vivent Communicatie
 • 0 reacties
Door Madeleine Kievits Als de liefde niet bestond, zou het strand de zee verlaten, ze hebben niets meer te bepraten. Als de liefde niet bestond (naar een lied van Toon Hermans)... 

Troost

 • Vivent Communicatie
 • 0 reacties
Door Madeleine Kievits Bij veel mensen met dementie daalt hun zelfvertrouwen naar een dieptepunt. Zo ook bij mevrouw Bertens. Ze is het afgelopen jaar steeds krommer gaan lopen en kijkt voortdurend naar de grond om maar niemands blik te vangen. Als je haar dan toch in de ogen kijkt, begint ze zenuwachtig met haar vingers te friemelen en straalt ze aan alle kanten uit;  ‘kijk maar niet naar mij…’  Je kunt goed met haar praten, ze kan je zeggen wat ze in haar koffie heeft, wat ze graag op brood lust en als ze zich eenmaal vertrouwd voelt, kan ze ook mooi vertellen over hoe goed ze zeilen kon en hoe graag ze dat deed. Uit zichzelf zal ze nooit een gesprek beginnen. Als je binnenkomt in de woonkamer waar ze vaak achter de verzorging aanscharrelt, dan schrikt ze en stapt achteruit de hoek van de kamer in, beschut, terwijl ze je van over de rand van haar bril in de gaten houdt. Als ik dan even op de drempel stil houd en wacht tot ze aan mijn komst gewend is, dan probeer…

Het was goed dat ik er was...

 • Vivent Communicatie
 • 0 reacties
door  Madeleine Kievits Een leven lang leer je van alles. Hoe je moet spelen, praten, lopen. Hoe je relaties aangaat en onderhoudt, maar ook hoe je ze beëindigt. Hoe je kunt omgaan met verdriet, angst, jaloezie. Hoe je reageert op geweld, onrecht en hoe je deelt in geluk, met een ander, bekend of onbekend. Hoe je opstaat, nadat je bent gevallen. Wat je gelooft over jezelf, de wereld, het leven en hoe dat steeds weer verandert. Je leert wie je bent, hoe dat zo gekomen is en waartoe eigenlijk. Hoe dromen uitkomen, feestjes in het water vallen, hoe je afscheid neemt van wie je intens dierbaar waren. Een mens wordt wijzer door schade en schande, door het leven zelf. ‘En net als je een beetje doorhebt hoe het werkt, dan moet je je hoofd neerleggen.’ Mw. van Bergen is 98 en moet er een beetje bij grinniken als ze het zegt. Ze ziet er op één of andere manier wel de humor van in.  

Je bent haar toch...

 • Vivent Communicatie
 • 1 reactie
Madeleine Kievits

Zorg dat je d’erbij komt!

 • Vivent Communicatie
 • 0 reacties
Door: Roel Jutten, divisiemanager Wonen en Zorg Ik werk al een hele tijd in de zorg. Vroeger in ziekenhuizen, de laatste jaren in de ouderenzorg. Pas stelde iemand mij de vraag wat nu eigenlijk het leukste is. Natuurlijk heeft alles zijn charme, maar voor mij is dat uiteindelijk toch de ouderenzorg. Maar dat geldt blijkbaar niet voor iedereen, want er is een enorm tekort aan verpleegkundigen en verzorgenden niveau 3 IG in de ouderenzorg. En dat is zo jammer!  

Eigen regie, een woord of waargemaakt?

 • Vivent Communicatie
 • 0 reacties
Het allerbelangrijkste thema in de zorg: maximale regie voor de cliënt. Weten we wat werkelijk wat hiermee bedoeld wordt? Door: Karin van Grinsven, divisiemanager Thuiszorg Vivent  We kennen de functie van een regisseur in het theater. Ook al is meestal de grote lijn van het verhaal bepaald, de regisseur geeft vorm, inhoud en kleur aan de gebeurtenissen op het toneel. De regisseur besluit hoe, waar en wanneer acteurs hun rol invullen. In goede samenwerking zal de essentie en de sfeer van het verhaal goed tot zijn recht komen.

‘Ik hoef geen computer, alles zit in mijn hoofd’

 • Vivent Communicatie
 • 0 reacties
 • Thuiszorg, Wonen en zorg
Een cliënt van Vivent aan het woord Mevrouw Savelkouls is 88 jaar en woont in het centrum van ’s-Hertogenbosch. ‘Ik heb een bewogen maar goed leven,’ zegt ze. Zij doet veel zelf, zoals de boodschappen en voor zichzelf koken met vooral veel verse groenten. ‘En als ik dan de boodschappen heb gedaan en het is mooi weer, dan pik ik even een terrasje op de markt. Het is fantastisch hoe iedereen dan voor me opzij gaat met mijn rollator!’ Mevrouw Savelkouls is nog erg vief, ondanks haar hoge leeftijd. ‘Mijn hoofd is wel oud, maar werkt nog goed,’ benadrukt ze.