Boek over de overgang, eyeopener of cliché?

Door Linda Visser

Ik heb het wel eens warm en ben soms wat prikkelbaar, maar betekent dat meteen dat ik al in de overgang ben? Je leest er wel eens wat over en denkt dat je alles wel weet, maar misschien is dat helemaal niet zo. En waarom staat er meer over in de bladen dan dat je iets van de mensen om je heen hoort? Met een actie van onze nieuw afdeling Vitaliteit en Verzuim won ik het boek ‘Oomen stroomt over’ van Francine Oomen over dit thema. Het was een kleurrijk boek met veel beeld. Het zou mij benieuwen.   

Op een vrije avond ging ik er eens goed voor zitten. Op Twitter had een vrouw die zo’n vier jaar depressief was geweest door de overgang me al laten weten dat het een erg leuk boek was. Ze las het pas toen ze het achter de rug had. Nu was ze weer erg positief. Wat stond me te wachten? Het boek zag er in elk geval erg vrolijk uit. Maar dat zegt natuurlijk niets over de inhoud. 

Francine Oomen is een bekende naam die veel jeugdboeken schreef onder de noemer ‘Hoe overleef ik… ?’ Dit was het eerste boek dat ze schreef voor mensen van haar eigen leeftijd, met name vrouwen. Het is haar eigen verhaal over de overgang en wat dat met haar heeft gedaan. Aanvankelijk vond ik haar nogal een drama queen en de toon een beetje kinderachtig. Maar gaandeweg stipte ze heel veel essentiële zaken aan, die het boek erg de moeite waard maken. Haar eigen tekeningen bij het verhaal zijn vaak treffend en grappig en maken het mooi. 

Het is geen puur informatief boek, maar er staan zeker waardevolle ervaringen in beschreven. Over haar onwetendheid, onzekerheid, de zorg voor en overlijden van haar moeder, de problemen met haar relatie en de uiteindelijk rigoureuze manier waarop ze met de overgang omgaat. Tegelijk maakt ze ook duidelijk dat het voor iedereen anders is en je natuurlijk je eigen keuzes moet maken, hoe groot of klein ook. Je kunt haar verhaal vertalen naar je eigen situatie.  

Al met al een aanrader om je de ogen te openen over de mogelijke effecten van de overgang en alle bijkomende zaken die je in deze levensfase vaak tegenkomt. Niet alleen maar serieus, maar ook met een relativerende lach. Erna kun je altijd nog de diepte in!

Plaats een reactie

Nieuwe reacties:
Anti-spamvraag

Let op! Uw reactie wordt direct zichtbaar op de website. De sitebeheerder heeft het recht ongewenste reacties zonder overleg te verwijderen.