Meelopen in de zorg

Door Pink van Veen 

We hebben er als Raad van Toezicht voor gekozen om minimaal jaarlijks een dagdeel mee te lopen in de zorg. We vinden het belangrijk om de dagelijkse praktijk te kennen en vooral ook te ervaren. Vrijdag 20 april 2018 gingen 3 leden van de RvT op pad. Ton Poos ging op Hof van Hintham meehelpen in de zorg voor mensen met dementie. Robbert Slaghuis ging naar Mariaoord, meelopen bij de geriatrische revalidatie. Ik (Pink van Veen) ging naar Mariaoord, meehelpen bij de zorg voor mensen met niet aangeboren hersenletsel.

Als eerste ben ik aanwezig geweest bij ochtendzorg voor bewoners van Sprokkelbosch. Fysiek zwaar, maar wat me vooral opviel was de persoonlijke aandacht en ook aanpak. Iedereen is anders, iedereen heeft ander gedrag. Teamleden kennen de bewoners goed en houden hier rekening mee en spelen hier op in. Een vast team en bekende gezichten zijn ontzettend belangrijk.

Daarna koffie gedronken met teamleden en bewoners van ’t Ven. Indringende verhalen over wat deze mensen overkomen is, zoals MS, een ongeluk of een hersenbloeding, en hoe zij daarna stap voor stap toch het leven weer proberen op te pakken. Ze vonden ’t Ven allemaal een fijn huis, maar voor de meeste bewoners die ik sprak was ’thuis’ toch ergens anders. Ik zag foto’s van familie en hoe bewoners hun appartement zo veel mogelijk tot hun huis hebben gemaakt. Een bewoner heeft een appartement vol met schilderspullen, en haar piano. Wat speelde zij prachtig! 'Ik maak er wat van', vertelde ze. De grote kwetsbaarheid van het leven raakte me zeer. De verpleegkundige, de installateur, de schoorsteenveger, de docent; zij stonden allemaal vol in het leven toen bij hen het noodlot toesloeg. Met bewondering en plezier ervoer ik in het gesprek het optimisme en de levenskracht, om er opnieuw iets van te maken.  

Van de koffie naar de wellness. Een tafel vol krulspelden, lipstick en make-up en koffie erbij. Een tafel vol dames en heren (!) die zich heerlijk lieten verwennen. Wat een weldaad. Ook hier werd ik geraakt door de kracht van bewoners. 'Na mijn herseninfarct wilde ik eerst niet meer. Gelukkig kwam na de tweede operatie mijn spraak weer terug. Dat is zo belangrijk voor me. Nu heb ik er weer zin in.' 

Hop hop … door naar de zorgondersteuning. Met de extra van Rijn-gelden konden nieuwe medewerkers aangenomen worden die de zorg ondersteunen. Zij regelen en zorgen voor van alles; het opruimen van de bedden, opruimen van was, verzorgen van het eten in de huiskamers en nog heel veel meer. Ik mocht helpen met het klaarmaken van de lunch. Voor iedereen wat anders. Ik leerde dat je brood heel gemakkelijk kan knippen! Ik zag bewoners al klaarzitten voor de lunch. 

En tot slot vanzelfsprekend De Vlindertuin, een prachtig project!

Ik heb genoten. Wat een mooie krachtige verhalen. Wat een betrokken en warme zorg heb ik gezien! Dank jullie wel!           

Plaats een reactie

Nieuwe reacties:
Anti-spamvraag

Let op! Uw reactie wordt direct zichtbaar op de website. De sitebeheerder heeft het recht ongewenste reacties zonder overleg te verwijderen.