Zorg dat je d’erbij komt!

Door: Roel Jutten, divisiemanager Wonen en Zorg

Ik werk al een hele tijd in de zorg. Vroeger in ziekenhuizen, de laatste jaren in de ouderenzorg. Pas stelde iemand mij de vraag wat nu eigenlijk het leukste is. Natuurlijk heeft alles zijn charme, maar voor mij is dat uiteindelijk toch de ouderenzorg. Maar dat geldt blijkbaar niet voor iedereen, want er is een enorm tekort aan verpleegkundigen en verzorgenden niveau 3 IG in de ouderenzorg. En dat is zo jammer!

 

Het werken in een ziekenhuis lijkt heel spannend en uitdagend, terwijl de ouderenzorg juist een wat problematisch imago heeft. Jonge mensen die een studie kiezen baseren zich vaak op een beeld, een idee. Het is nu de vraag of dat beeld altijd klopt. De ouderenzorg komt veel in het nieuws, vaak negatief en tendentieus. Terwijl het werk als verpleegkundige of hoog opgeleide verzorgende in de ouderenzorg vele malen uitdagender is dan in een ziekenhuis zou ik hier willen stellen. Als je dan op een rijtje zet hoe ik daar naar kijk krijg je de volgende vergelijking: 
  • Ziekenhuis: Kort contact, gemiddeld verblijf 4 dagen
    Ouderenzorg: Langdurige relatie tussen 1 en 2 jaar
  • Ziekenhuis: Veel specialisaties, dus beperkt takenpakket
    Ouderenzorg: Allround pakket als coach en hoogcomplexe zorg
  • Ziekenhuis: Heel veel hoogopgeleide collega’s, daardoor zelf weinig verantwoordelijkheid
    Ouderenzorg: Zelf goede afwegingen maken, korte lijn met dokters

Omdat er zoveel banen niet ingevuld zijn in de ouderenzorg worden er veel tijdelijke mensen ingehuurd met alle kwaliteitsgevolgen van dien. Het is een vicieuze cirkel, daardoor ontstaan er problemen die weer breed worden uitgemeten in de pers (vaak zonder feitelijke kennis van zaken) en daardoor kiezen weer steeds minder mensen voor de ouderenzorg. Jammer, want potentiële nieuwe collega’s in de ouderenzorg doen zichzelf daarmee echt tekort. Overweeg toch nog eens die ouderenzorg! Je gaat er geen spijt van krijgen…

Plaats een reactie

Nieuwe reacties:
Anti-spamvraag

Let op! Uw reactie wordt direct zichtbaar op de website. De sitebeheerder heeft het recht ongewenste reacties zonder overleg te verwijderen.