Cerebro vasculair accident (CVA) of beroerte | Vivent

Jaarlijks krijgen ruim 30.000 Nederlanders te maken met een cerebro vasculair incident (CVA): een beroerte. Hoe herkent u het, wat moet u doen en welke behandeling is ervoor?

Cerebro vasculair accident

Wat is een cerebro vasculair accident (CVA)? Letterlijk betekent dit een ongeluk in de bloedvaten van de hersenen. In de volksmond staat dit ook wel bekend als een beroerte. Hierbij krijgen de hersenen plotseling te weinig óf zelfs helemaal geen zuurstof. Er zijn twee vormen van CVA: een herseninfarct en een hersenbloeding.

Herseninfarct

Bij een cerebro vasculair accident gaat het in 80% van de gevallen om een herseninfarct. Hoe dit ontstaat? Een bloedstolsel sluit het bloedvat af óf een hersenbloedvat slibt dicht door een slagaderverkalking (ontstekingsproces van de binnenkant van de slagaders). Het gevolg is dat de hersenen tijdelijk geen zuurstof krijgen. Hierdoor lopen ze (blijvende) schade op.

Bij een kleine groep mensen die een herseninfarct krijgen, start de behandeling met medicijnen om het stolsel op te lossen. Over het algemeen geldt: hoe eerder u de behandeling start, hoe groter de kans is op herstel. En dus ook hoe minder ernstig de gevolgen van een cerebro vasculair accident zijn.

Hersenbloeding

Een hersenbloeding komt minder vaak voor dan een herseninfarct. In ongeveer 20% van de gevallen gaat het om deze vorm van beroerte. Wat gebeurt er bij een hersenbloeding? Een bloedvat dat zich in de hersenen bevindt scheurt óf knapt open. Het gevolg is dat het bloed ophoopt in de hersenen en de cellen daar beschadigt.

Hoe herkent u een beroerte?

De belangrijkste symptomen van een beroerte hebben wij hieronder op een rijtje gezet. Herkent u er één of meerdere? Dan gaat het hoogstwaarschijnlijk om een beroerte. Bel dan meteen 112.

1.      Mond

Staat de mond scheef? Of hangt een mondhoek naar beneden?

Tip: vraag de persoon om z’n tanden te laten zien

2.      Arm

Een arm (óf been) verlamd?

Tip: vraag de persoon om de armen naar voren te strekken en de binnenkant van de handen omhoog te draaien.

3.      Spreken

Onduidelijke taal? Of komt iemand niet meer uit z’n woorden?

Tip: vraag de persoon om een zin uit te spreken

4.      Tijd

Hoe lang zijn de klachten bezig? En wanneer zijn ze ontstaan? Binnen 3 uur behandelen vergroot de kans op herstel.

Wat zijn de oorzaken van een beroerte?

De oorzaken bij een cerebro vasculair accident kunnen zeer uiteenlopend zijn. Een hoge bloeddruk geldt vaak als één van de belangrijkste oorzaken. Hieronder hebben wij meerdere risicofactoren op een rijtje gezet.

  • Hoge bloeddruk
  • Suikerziekte
  • Hoog cholesterol
  • Hart- en vaatziekten
  • Overgewicht
  • Stress
  • Roken
  • Alcoholgebruik
  • Weinig lichamelijke activiteit
  • Ongezonde voeding

Wat zijn de gevolgen van een beroerte?

De gevolgen zijn afhankelijk van de ernst van de beroerte en de beschadiging van de hersenen. Ze kunnen lichamelijk, psychisch en sociaal zijn. De gevolgen van een cerebro vasculair accident kunnen dus zeer ingrijpend zijn in uw leven en dat van uw naaste. In Nederland zijn ongeveer 174.000 mensen die met de gevolgen van een CVA moeten leven. Hieronder hebben wij de meest voorkomende gevolgen voor u op een rijtje gezet.

  • Moeite met praten en taal
  • Problemen met slikken
  • Krachtverlies (of verlamming) in armen of benen
  • Uitval gezichtsveld (gedeeltelijk)
  • Concentratie- en geheugenproblemen
  • Vermoeidheid
  • Veranderingen in gedrag, persoonlijkheid en karakter

Natuurlijk wilt u na een cerebro vasculair accident het liefst terug naar huis. Voor 60% van de mensen is dat meteen mogelijk, eventueel met therapie of thuiszorg. 20% gaat eerst naar een revalidatieafdeling óf een reactiveringsafdeling van een verpleeghuis en vervolgens naar huis. De resterende 20% kent een langdurig periode van reactivering en verpleging, vaak in een woonzorgcentrum.

Wilt u meer informatie over de gevolgen van een beroerte en de zorg en behandeling die Vivent u kan bieden? Kijkt u dan, afhankelijk van uw situatie, naar deze informatie:

Neemt u gerust contact met ons op als u vragen heeft of op zoek bent naar zorg of ondersteuning.

Download folder

Wilt u meer informatie over Vivent Mariaoord?

Download folder

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?

Neem contact op

Nieuws

Praat vandaag over morgen

Ga met elkaar in gesprek over ouder worden en deel daarbij wat voor jouw belangrijk is. Hier lees je tips en tools die je kan gebruiken om het gesprek aan te gaan.

Lees verder Alle nieuwsberichten

Volg ons op