Fysiotherapie Vivent

De fysiotherapeuten van Vivent richten zich op ouderen die problemen hebben met houding en beweging. Er kunnen klachten optreden aan de spieren, pezen, banden en gewrichten. Deze klachten gaan meestal gepaard met pijn, zwellingen, stijfheid, vermindering van kracht, coördinatie en evenwichtsstoornissen.

Fysiotherapie behandeling bij welke ziektes? 

Naast de gewone verouderingsproblemen kan er ook sprake zijn van specifieke ziektebeelden zoals bijvoorbeeld:

• Reuma
• CVA (herseninfarct of -bloeding)
• Parkinson
• Multiple Sclerose  (MS)
• Dementie

Deze combinatie maakt dat er sprake is van een complexe zorgvraag. De fysiotherapeuten van Vivent zijn gespecialiseerd in de ouder wordende mens met deze complexe zorgvragen.

Waar kunt u voor fysiotherapie terecht? 

U kunt voor een behandeling terecht in onze praktijkruimtes. U vindt onze praktijkruimtes in:

  • Vivent Hof van Hintham, Vincent van Goghlaan 1 V in Hintham
  • Vivent De Hooghe Clock, Klokkenlaan 85 in ‘s-Hertogenbosch
  • Vivent Mariaoord, Vliertwijksestraat 369 in Rosmalen
  • Vivent Berlerode, Kloosterhof 8 in Berlicum

Indien nodig komt de fysiotherapeut bij u aan huis. Ook na ontslag uit het ziekenhuis (bijvoorbeeld na een nieuwe heup/knie operatie) kunt u uw revalidatietraject voorzetten met de fysiotherapeuten van Vivent. Kijk voor meer informatie hierover op de pagina over revalidatie.

Wat doet de fysiotherapeut?

Bij de eerste afspraak probeert de fysiotherapeut een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van uw klachten. Op basis daarvan kan de therapeut met u een behandelplan opstellen en uitvoeren. De fysiotherapeut werkt hierbij nauw samen met de andere disciplines van Vivent Behandeling & Consultatie, zoals de ergotherapeut, logopedist en diëtist. Zo kunnen we optimale zorg bieden, waarin u als cliënt centraal staat. 

Oefentherapie bij de fysiotherapeut

De behandeling bestaat vaak uit oefentherapie. U oefent de vaardigheden die u thuis nodig heeft en leert de beste manier van bewegen, zodat u dit dagelijks kunt toepassen. Denk bijvoorbeeld aan het opstaan uit uw stoel, veilig naar het toilet, traplopen, buiten lopen. Voor de handelingen waarmee u veel moeite heeft, krijgt u ook oefeningen voor thuis. De fysiotherapeut betrekt bij de behandeling ook uw wensen, gewoonten, uw omgeving en eventuele mantelzorgers. Aan het begin van het behandeltraject wordt een test afgenomen om de voorgang in kaart te kunnen brengen. Tussentijds vinden evaluaties plaats en kunnen behandeldoelen worden bijgesteld.

Doel fysiotherapie 

Doel van de behandelingen van de fysiotherapeut is het verminderen van de klachten bij het dagelijkse bewegen en het voorkomen van achteruitgang. Op deze manier kunt u uw zelfstandigheid en de kwaliteit van leven bevorderen/handhaven.     

Hoe wordt fysiotherapie vergoed?

Tegenwoordig zit fysiotherapie niet meer in het basispakket, dus om een vergoeding te krijgen moet u aanvullend verzekerd zijn voor fysiotherapie. De fysiotherapeut kan u hierover nader informeren. Of vraag naar de voorwaarden en vergoedingen bij uw zorgverzekeraar.

Advies in uw thuissituatie

Heeft u problemen om u te bewegen of verplaatsen in en om uw huis? Of verwacht u die op korte termijn te krijgen, bijvoorbeeld door een ziekhuisopname? Dan kunt u de fysiotherapeut advies vragen over uw situatie. Dit advies kan betrekking hebben op uzelf, op uw mantelzorgers en op omgevingsfactoren. U kunt daarbij denken aan:

• Advies over het gebruik van hulpmiddelen, zoals loophulpmiddelen
• Valpreventie en/of Valangst: moeite met evenwicht en balans en daarom bang om te bewegen
• Advies met betrekking tot fietsen; gaat dit nog veilig en zijn er aanpassingen of trainingen nodig
• Advies en instructie over bepaalde handelingen, bijvoorbeeld: hoe uit bed te komen, het nemen van een stoeprand met de rollator, in/uit de auto
• Het adviseren en helpen bij het opstarten van bewegingsactiviteiten, om  zo goed aan de geadviseerde beweegnorm te blijven voldoen (5 dagen in de week 30 minuten bewegen).
Bijvoorbeeld: elke dag een wandeling maken, deelname aan een gymgroep
• Begeleiding in het traject van aanmeten van orthopedische schoenen en steunkousen.
• Het geven van huiswerkoefeningen.
• Het advies om mantelzorgers en/of thuiszorg te adviseren en eventueel te begeleiden/instrueren.
• Het aanpassen van de omgevingsfactoren, bijvoorbeeld: hoogte van loophulpmiddelen aanpassen, het geven van advies over het verdelen van de activiteiten over de dag, het meehelpen met het zoeken van een goede route om boodschappen te doen.

Therapeutisch klimaat

Op de revalidatieafdeling van Vivent Mariaoord, afdeling Heeseind, wordt er gerevalideerd binnen een therapeutisch klimaat. Dit houdt in dat er een sfeer heerst die bevorderend werkt op uw herstel. U revalideert in een omgeving waarin u centraal staat en waar u de gelegenheid wordt geboden om aan uw herstel te werken. klik hier voor de folder.

Groepstrainingen

Vivent biedt twee trainingen aan voor 55 plussers  die graag in groepsverband willen bewegen. U wordt begeleid door de bewegingsagoog van Vivent Behandeling & Consultatie.

Nordic Walking o.l.v. bewegingsagoog
Doelgroep: 55+, zelfstandig lopend zonder hulpmiddel
Frequentie: Wekelijks, op dinsdag van 14.30-15.30 uur
Plaats:  Omgeving Vivent Mariaoord, Rosmalen
Extra: Voor materiaal (stokken) wordt gezorgd, maar u kunt natuurlijk ook uw eigen materiaal meenemen.
Kosten:  € 60,- per kwartaal inclusief materiaal en administratiekosten, gebaseerd op 40 lessen per jaar.

Seniorenfitness o.l.v. bewegingsagoog
Doelgroep:  55+
Frequentie:  Wekelijks, op dinsdag van 16.30-17.30 uur en
op donderdag van 15.45-16.45 uur
(bij grote belangstelling eventueel ook op
andere dagen en tijden)
Plaats:  Vivent Mariaoord, Vliertwijksestraat 369, Rosmalen
Extra: We beginnen elke week met een warming-up. Daarna gaat u trainen met toestellen en apparatuur. Uiteraard sluiten we af met een cooling-down.
Kosten:  € 20,- per maand en administratiekosten, gebaseerd op 40 lessen per jaar.
Wilt u ook met ons meedoen? Geef u dan op voor een gratis proefles!

Contact

Voor vragen of voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met het secretariaat van Behandeling & Consultatie. Zij zijn bereikbaar op werkdagen van 8.00-16.30 uur via 088 - 163 70 00.

Alle fysiotherapeuten zijn BIG geregistreerd en staan vermeld in het landelijk kwaliteitsregister. Ook zijn de fysiotherapeuten van Vivent aangesloten bij diverse netwerken om voor u  kennis en kunde up to date te houden, zoals het geriatrie netwerk, Parkinson, CVA-keten, fyranet en de COPD-keten. Verder is er binnen het team van fysiotherapeuten ook een oedeemtherapeut.

Ook interessant voor u

  • Ergotherapie Vivent

    De ergotherapeut werkt op een praktische manier met u aan de activiteiten die problemen opleveren en die voor u belangrijk zijn om te ku...

  • Logopedie Vivent

    De logopedisten van Vivent Behandeling & Consultatie zijn ervaren in de volwassenen- en ouderenzorg (geriatrie).