Vivent toont lef en leidt verpleegkundigen uit Indonesië op

Donderdag 8 juni 2023

11 verpleegkundigen aan de slag bij Vivent

Het tekort aan zorgmedewerkers in Nederland is flink en vormt een bedreiging voor ons zorgstelsel. Om nieuwe collega’s te vinden vissen zorgorganisaties allemaal in dezelfde vijver. Dat is niet vaak de beste oplossing, dus moeten ze anders gaan denken, durven én gaan organiseren. Ook Vivent herkent dit en wil alles doen voor een oplossing. Zelfs als hiervoor grenzen moeten worden verlegd. Zo is het idee ontstaan om verpleegkundigen uit Indonesië over te halen. Hiervoor is deze week een overeenkomst ondertekend om dit gezamenlijk mogelijk te maken.

In Indonesië is er een teveel aan zorgmedewerkers. Velen van hen zitten daardoor zonder baan terwijl zij in Nederland erg waardevol kunnen zijn. Vivent haalt daarom verpleegkundigen uit Indonesië naar Nederland op basis van een studieverblijfvergunning. Zij volgen in Nederland een opleiding tot hbo-verpleegkundige en zijn gedurende hun opleiding van circa 4 jaar inzetbaar bij Vivent, in de vorm van een stage en een bijbaan. In hun thuisland hebben ze een opleiding tot verpleegkundige afgerond en ze willen graag een diploma dat Europees geldig is. In Nederland zijn zij, na het behalen van de Algemene Kennis- en Vaardighedentoets (AKV), bevoegd om te werken als verzorgende IG. De verpleegkundigen gaan werken in de woonzorgcentra van Vivent en na een jaar ook in de wijkverpleging.

De verpleegkundigen uit Indonesië worden goed ondersteund, ook bij hun integratie binnen de Nederlandse samenleving. Voordat zij naar Nederland komen hebben ze al een Nederlandse taal- en cultuurcursus gehad. Na 4 jaar kunnen de verpleegkundigen met de opgedane kennis en kunde terugkeren naar hun geboorteland. Maar mogelijk blijven er ook verpleegkundigen bij ons werken en in Nederland wonen.
Thea van Rijbroek, adviseur opleidingen bij Vivent: “Ik ben ervan overtuigd dat dit initiatief snel een positieve bijdrage levert als het gaat om de continuïteit van onze zorgverlening. En er zijn minder invallers en zzp-ers nodig. Daarnaast is dit een waardevolle ervaring voor zowel de buitenlandse verpleegkundigen als voor ons. We leren van elkaars waarden en normen. Want iedereen doet er toe en is van waarde, ongeacht de verschillen.”
Eén van de doelen van de samenwerking is ook het verder opbouwen van de gezondheidszorg in Indonesië. Door de uitwisseling wordt er een positieve bijdrage geleverd aan de kwaliteit van de gezondheidszorg in Indonesië.

Overeenkomst

Vivent werkt in dit project samen met de organisaties Yomema, Avans+ en Tempo Team. Op woensdag 7 juni is een overeenkomst ondertekend tussen Tempo Team en Vivent. Deze overkomst maakt het mogelijk dat de 11 Indonesische verpleegkundigen naar Nederland komen. Naar verwachting starten ze op 28 augustus hun eerste werk- en studiedag bij Vivent. Yomema rekruteert de verpleegkundigen uit Indonesië, Avans+ zorgt samen met Vivent voor de opleiding. De gezamenlijke partijen zorgen onder andere voor huisvesting en integratie en begeleiden hen gedurende hun werk in Nederland.
Er komen nog meer verpleegkundigen uit Indonesië naar Nederland, zij gaan aan de slag bij andere zorgorganisaties in Nederland.

Zij-instromers en zorgtechnologie

Naast het opleiden van andere doelgroepen zoals zij-instromers en de inzet van technologie, is het versterken van het netwerk van de cliënt- en familieparticipatie ook een onderdeel dat bijdraagt om de zorg te kunnen blijven leveren.

Op de foto staan van links naar rechts: Wilco de Vries, directeur Tempo Team Special Labels en Pieter Hermsen, bestuurder Vivent.

Volg ons op