Alzheimer Café: dementie en problemen met taal Archief

Op maandag 11 september a.s. wordt in Vivent De Hooghe Clock te ’s-Hertogenbosch weer een avond van Alzheimer Café ’s-Hertogenbosch & Vught georganiseerd. Het onderwerp op deze avond zijn de taalveranderingen door dementie. In de loop van het ziekteproces krijgen mensen met dementie problemen met het spreken en begrijpen van taal. Hoe houd je contact met elkaar als de taal gaat haperen?

Thema: Dementie en problemen met taal

Vroeg of laat krijgen mensen met dementie problemen met het spreken en begrijpen van taal. Ze komen moeilijk op woorden of vergeten de betekenis. In hun verhaal loopt soms alles door elkaar. Of ze begrijpen niet meer wat er wordt gezegd. Voor mensen met dementie is het frustrerend om te merken dat ze zich niet meer goed kunnen uiten. Voor hun omgeving is het lastig als je elkaar steeds moeilijker begrijpt.

Is het een taal- of een spraakprobleem? Wat gaat er mis tussen de gedachte en de uiteindelijke zin? Wat gaat nog wel goed? Hoe kunnen we ons aanpassen aan de communicatieve mogelijkheden van de persoon met dementie? Als je dat weet, kun je daarop inspelen en zijn er wellicht weer mogelijkheden om gemakkelijker met elkaar te spreken.

Jannet Coppoolse heeft zich als logopedist gespecialiseerd in de taalveranderingen bij mensen met dementie. Zij zal deze avond informatie geven over de veranderingen in het taalbrein bij dementie. En praktische tips geven hoe we contact met elkaar kunnen houden als de taal gaat haperen.

Praktische informatie

Op maandag 11 september bent u van harte welkom vanaf 19.00 uur in het Alzheimer Café bij Vivent De Hooghe Clock, Klokkenlaan 85, 5231 AP ‘s-Hertogenbosch. Het programma begint om 19.30 uur en tussendoor is er een pauze. De avond wordt afgesloten om 21.30 uur. De toegang is gratis. Voor meer informatie kunnen belangstellenden contact opnemen met Vivent afdeling Behandeling & Consultatie via Beppie Schothorst, casemanager dementie, telefoon: 06 – 52 60 94 02 of met Marieke Soontiëns, psycholoog, telefoon: 073 – 645 41 77. Of kijk op de website van Vivent www.vivent.nl.