“Dagbesteding zorgt voor de broodnodige structuur en doet me goed”

Maandag 4 februari 2019

Na het overlijden van zijn vrouw en de constatering van een longziekte ging Wim een zware periode door. Door het gebrek aan structuur in zijn leven viel hij in een groot zwart gat. Dagbesteding van Vivent zorgt voor de broodnodige structuur. “In het begin moest ik erg wennen, maar nu ga ik hier met veel plezier naartoe.”

“Als voormalig beroepsmilitair ging ik op mijn 56e met functioneel leeftijdsverlof. Ik heb altijd op een boerderij gewoond en was druk bezig met het verzorgen van de dieren die ik hield. Door mijn longemfyseem ging dat niet meer. Met pijn in het hart moest ik de dieren van de hand doen. Dat in combinatie met het overlijden van mijn vrouw eiste zijn tol. Ik werd depressief. De huisarts schreef medicijnen voor, maar kon daarmee niet voorkomen dat ik een paar maanden opgenomen werd. Dat was nodig, maar het was een akelige periode in mijn leven. Ik mocht naar huis toe, maar eenmaal thuis werd mijn grootste angst waar: ik werd opnieuw opgenomen.”

Warm welkom

“Als ik geen stok achter de deur heb, heb ik de neiging om op de bank te gaan liggen lamballen. Het lukt me dan niet om de draad op te pakken en mijn dag nuttig in te vullen. Om me daarbij te helpen, werd dagbesteding voorgesteld. Ik ging op drie plaatsen kijken en koos voor Vivent zorgboerderij De Heesdonck. Dit is een prachtige, uitnodigende locatie waar ik me meteen welkom voelde. Natuurlijk moest ik best wel even wennen. In het begin ken je niemand, maar als je mensen beter leert kennen, ontdek je dat er meer in ze zit dan je op het eerst gezicht zou zeggen. Wat ik meteen fijn vond, is dat hier niets moet en alles mag. Ik ben lekker bezig en doe dingen op mijn gemak. Lukt het niet, omdat ik bijvoorbeeld lucht tekort heb of mijn handen trillen, is er altijd wel iemand die me helpt. Het is echt teamwork. Ik ga altijd met een voldaan gevoel naar huis, terugkijkend op weer een fijne dag.”

De nodige structuur

“De zorgboerderij is voor mij van cruciaal belang. Als ik hier niet meer zou kunnen komen, heb ik een vet probleem. Ik ben bang dat ik dan opnieuw in een zwart gat val. Pas was ik tien dagen ziek, waardoor ik bijna niet naar buiten kon. Dat merk ik meteen. Ik moet dan een paar dagen bijkomen en weer in een normaal ritme zien te komen. Ik ben heel blij met het appartement waarin ik woon, maar zou knettergek worden als ik niet naar buiten zou kunnen. Dat ik drie dagen in de week naar de zorgboerderij kan, is de ideale oplossing. Het zorgt ervoor dat ik me geestelijk en lichamelijk beter voel. De omgeving alleen al ontspant me. Ik kan hier een uur rondscharrelen, zonder dat ik me verveel. Er is altijd wel iets te zien en te doen.”

Volg ons op