“De dankbaarheid van het vrijwilligerswerk”

Woensdag 15 september 2021

De afgelopen maanden was Emma Westervoort vrijwilligster bij de dagbesteding in Vivent Berlerode. Ze volgt de opleiding Social Work in Utrecht en kreeg vanuit school een opdracht om vrijwilligerswerk zoeken. Zo kon zij zich vast oriënteren op het sociaal werk. Zelf komt Emma uit Ammerzoden, dus Berlicum kende ze nog niet. “Dat maakte het extra interessant,” vertelt Emma, “omdat je dan echt nieuwe ervaringen opdoet.” Omdat ze het zó leuk vond bij Vivent Berlerode, besloot ze om nog een paar weken te blijven helpen in de zomervakantie.

Dankbaarheid

Emma vertelt: “Als ik aan de afgelopen maanden hier op Vivent Berlerode denk, komt er één woord naar boven: dankbaarheid. Ik had niet verwacht dat het werken met deze doelgroep zoveel zou brengen. De dankbaarheid kwam van beide kanten, de dagbesteding zelf en vanuit mij. De cliënten waren ontzettend enthousiast als je met ze ging wandelen, rummikuppen of rikken. Alleen een beetje kletsen was al genoeg. Ik vond zelf het rikken het leukste, ik doe dit thuis niet meer zo vaak, dus als ik dan mee kon doen vond ik dat ontzettend gezellig. Sommige cliënten vonden dat ook fijner, omdat het kaarten dan net wat soepeler verliep. Hieruit kon je weer merken hoe dankbaar ze waren dat je mee deed.”

Een leerzame ervaring

Uiteindelijk heeft Emma een 8 gehaald voor haar schoolopdracht. Daarbij werd ze geholpen door één van de cliënten waar ze regelmatig mee ging wandelen. “Mijn dankbaarheid naar deze cliënt was daarom erg groot. Maar dat was niet het enige. Ik vond het ook zo ontzettend fijn dat ik zo goed ben geholpen door Maria. Elke keer leerde ze me weer iets anders en bracht ze mij weer iets bij. Hierdoor heb ik zoveel geleerd en heb ik veel ervaring opgedaan.”

Het meehelpen bij de dagbesteding heeft Emma niet alleen heel veel plezier gegeven. Het heeft haar ook laten zien hoe moeilijk het soms kan zijn: “Bijvoorbeeld als een cliënt plotseling niet meer terug komt,” vertelt Emma. “Je leert de cliënten namelijk echt goed kennen en als je dan geen afscheid kan nemen, is dat voor mij erg lastig. Daarom heb ik ook erg veel respect voor iedereen die naar de dagbesteding komt, of dat nou je werkplek is of als je zelf cliënt bent.”

Afscheid

Inmiddels is Emma’s laatste dag als vrijwilligster aangebroken. Graag wil ze iedereen bij Vivent Berlerode bedanken voor de mooie tijd: “Ik vind het dan fijn om te bedenken dat ik heb geprobeerd om van alle woensdagen een leuke dag te maken. Ik denk zelf dat dit ook aardig is gelukt! Ik wil graag iedereen bedanken die ik heb leren kennen in Vivent Berlerode. Jullie hebben mij zoveel geleerd en door jullie heb ik erg veel ervaring op kunnen doen, dat is voor mij heel waardevol. Dankjewel!”

Volg ons op