Nieuws en maatregelen Coronavirus

Lees hier het laatste nieuws van Vivent over de voorzorgsmaatregelen en versoepelingen in verband met het coronavirus.

Lees meer

“Druk met duizend-en-een dingen”

Woensdag 7 juli 2021

De huismeesters van Vivent zijn elke dag opnieuw druk bezig met duizend-en-een dingen. Van lampen indraaien en post sorteren tot en met het sleutelbeheer en het verrichten van reparaties….  Samen met andere collega’s uit de ondersteuning ontzorgen zij hun collega’s in de zorg, zodat deze zich volledig kunnen richten op de cliënt. Marthy Kleyssen (52) en Frans van Zonsbeek (65) vertellen hoe zij invulling geven aan hun taak.   

Bij beide staat ‘huismeester’ op het visitekaartje. Toch is hun rol anders. Frans werkt ‘intramuraal’ vanuit Vivent Mariaoord, terwijl Marthy als ‘extramuraal’ medewerker pendelt tussen de verschillende locaties en 26 Vivent teams bedient. “Wij vullen elkaar aan.”

In het gebouw

“Bij mij, en dat geldt ook voor Marthy, is geen dag hetzelfde”, vertelt Frans. “Naast de vele ad-hoc klussen waar je mee te maken krijgt, ben ik met drie collega’s verantwoordelijk voor alle kleine reparaties in dit gebouw. Wij zetten klussen uit bij derden en controleren of zij hun taak naar behoren hebben uitgevoerd. Verder ben ik beheerder van de brandmeldinstallatie, doe ik het sleutelbeheer en voer ik veel controles uit, bijvoorbeeld van de ondergrondse brandkranen en het noodaggregaat. Daarnaast ben ik nog coördinator van alle O2-apparaten, zoals de zuurstofflessen.”

Afwisseling

Ook Marthy heeft over afwisseling niet te klagen. Samen met zijn naaste collega verzorgt hij de repro, vervoert hij hulpmiddelen en haalt de vuile en schone was op bij alle woonzorgcentra van Vivent. Hij brengt persoonlijke hulpmiddelen zoals handschoenen en mondkapjes naar de thuiszorgteams en voert daar ook de reparaties uit. Bovendien doet hij het sleutelbeheer, de verhuizingen en verzorgt hij trainingen Brand, Ontruiming en EHBO. “Een mooi pakket”, lacht hij, “wij hoeven ons geen seconde te vervelen.”

Begrip

Ze hebben het druk, gaan van klus naar klus en dan is het fijn als je werk gewaardeerd wordt. Marthy: “Waardering voelen we zeker, maar het is wel eens jammer dat collega’s in de zorg je niet altijd genoeg tijd gunnen om iets te regelen. Het moet vaak nú. We snappen heel goed dat zaken spoed kunnen hebben. Maar we krijgen van heel veel verschillende kanten opdrachten en we kunnen niet alles tegelijk. We moeten de verwachtingen dus goed managen. Soms zul je even moeten wachten; wij doen ons best.” Frans: “Wij zijn van 07.00 tot 17.00 in touw, staan nooit stil, gaan altijd voor kwaliteit, maar we kunnen geen wonderen verrichten.”

Samen doen

De heren hebben het erg naar hun zin bij Vivent. Marthy: “Wij willen helpen, cliënten en collega’s, en helpen is precies waar het in de zorg om draait. Ik ben hier helemaal op mijn plek.” Frans viert binnenkort zelfs zijn 50-jarige jubileum! Maar daar wil ik het niet te lang over hebben”, zegt hij. “Ik hoef niet zo nodig op de voorgrond. Een mijlpaal is het wel, natuurlijk. Ik voel me hier thuis, ken Jan en alleman en doe mijn werk met plezier.” Marthy: “Wat wij allebei hebben is dat we de cliënt centraal stellen. Als wij ons werk goed doen, kunnen onze collega’s in de zorg doen waar ze sterk in zijn: zorgen voor de cliënt. Daar gaan we voor. Met z’n allen, want we moeten het samen doen.”

Volg ons op