Nieuws en maatregelen Coronavirus

Lees hier het laatste nieuws van Vivent over de voorzorgsmaatregelen en versoepelingen in verband met het coronavirus.

Lees meer

“Even wat aandacht, een vriendelijk woord”

Dinsdag 9 maart 2021

Hij woont mooi, in een ruim appartement in het hartje van zijn dorp. Maar soms is het wel eens eenzaam, zo in zijn eentje. Het dagelijkse bezoek van het thuiszorgteam van Vivent is dan een welkome afwisseling, vindt de heer Jansen (72). “Er wordt goed voor me gezorgd.”

“Ik tob nogal met mijn gezondheid”, vertelt hij. “Ik heb lymfeklierkanker en krijg daarvoor chemotherapie, ik heb last van jicht en ben suikerpatiënt. Door al die ‘trubbels’ ben ik niet meer zo mobiel. Mijn vrouw en ik zijn gescheiden, we hebben geen kinderen. Tja, dan wordt je wereldje klein.”

Muziek en films

Niet dat hij zich niet vermaakt. “Zeker wel”, zegt hij. “Kom maar eens mee naar de keuken. Kijk daar, in de hoek. Dat is mijn trots, een oude jukebox met plaatjes uit de jaren vijftig en zestig. Elvis, Dean Martin,  Little Richard. Prachtige muziek uit de tijd dat ik nog jong was. Die tijd mis ik wel. Toen kreeg je nog drie pilsjes voor een gulden; kom daar nou maar eens om! Wat ik ook graag doe is films kijken. Ik heb honderden dvd’s. Verder is koken een hobby van me. Ik maak alles. Nasi, bami, spaghetti, Hollandse pot… Het lekkerste? Kippenlevertjes met een uitje, maar dat mag ik eigenlijk niet vanwege mijn jicht.”

Ster aan de hemel

‘We houden de moed erin’, zegt hij regelmatig. Maar het valt niet altijd mee. Het is soms zo stilletjes in huis. “Daarom vind ik het ook zo fijn dat het thuiszorgteam elke dag komt”, vertelt hij. “Dan heb je een beetje aanspraak.” Ze zijn goed in hun vak, vindt hij. “Er wordt goed voor me gezorgd. Ze verzorgen de wond op mijn voet, helpen met wassen en scheren en meten de bloedsuiker. En ze vragen altijd hoe het gaat! Of ze iets kunnen doen. Vooral met Carien kan ik lezen en schrijven. Zij is extra bezorgd. Neem je je pillen wel? vraagt ze dan. Of: moet ik een broodje voor je maken? Van die dingen. Carien is de grootste ster aan de hemel.”

Fijne mensen

Het dagelijkse bezoek van het thuiszorgteam is een welkome afwisseling. “Gewoon omdat het fijn is om mensen te zien, een beetje te kletsen”, legt hij uit. Waar we het dan over hebben? Dat kan van alles zijn. Het weer, politiek, sport. Maakt ook niet uit. Nee, ik mag niet klagen met al die fijne mensen om me heen. Een keer in de week wordt het huis schoongemaakt. Een vrijwilliger van Bijeen doet mijn boodschappen. Ik heb goed contact met een dame hier in het appartementencomplex. En de huisarts belt regelmatig, dat is plezierig. Even wat aandacht, een vriendelijk woord. Dan heb je weer zin in de dag.”

“Wat ik nog mis?” Lacht: “Een knappe vrouw met heel veel geld, haha! Maar serieus, ik ben tevreden. Alleen die rotziekte… Weet je wat het is: een gezonde mens heeft wel 1000 wensen; een zieke mens heeft er maar één. Snap je wat ik bedoel?”


Op verzoek van onze cliënt is in dit artikel niet zijn echte naam gebruikt.

Volg ons op