“Ik kijk niet naar de beperkingen, maar naar de mogelijkheden”

Maandag 8 april 2019

Het werk van ergotherapeut Marlon van Tiel draait om het creëren van mogelijkheden. “We willen dat mensen taken binnen hun mogelijkheden zo lang mogelijk zelfstandig uitvoeren, zodat hun levenskwaliteit weer goed wordt of goed blijft.”

“Als ergotherapeut kijk ik niet naar de beperking, maar naar de mogelijkheden. Ik regelde bijvoorbeeld een keer een ‘bed carrier’. Hierdoor kon een echtpaar bij elkaar in bed blijven liggen en hoefde niet in aparte bedden, of zelfs aparte kamers te slapen. Dat je met zoiets kleins zoveel kunt betekenen, vind ik fantastisch.”

Zelf dingen kunnen doen

“Wij trainen samen met de cliënt om een taak anders uit te voeren en kijken of er hulpmiddelen zijn die eraan bijdragen dat iemand een taak (weer) kan uitvoeren. Zo leerde ik een mevrouw met een halfzijdige verlamming hoe zij zichzelf met één hand kan wassen, aankleden en kan opmaken. Hierdoor heeft zij geen thuiszorg meer nodig. Maar het kan ook het opstellen van een stappenplan zijn of mensen erop wijzen dat losliggende kabels de kans op valpartijen verhogen. Ik kan een huis doorlopen en zeggen dat kleedjes en snoeren weg moeten. Maar sommigen hechten waarde aan zo’n kleedje. Dan zoek ik samen met de cliënt naar een oplossing. Als we dat in goed overleg doen, worden veranderingen beter geborgd.”

Rust creëren en dromen waarmaken

“Voor cliënten voelt het vaak alsof ze in een achtbaan zitten die nooit meer stopt. Als ik ergens kom en alleen maar luister zonder advies te geven, help ik mensen al. Puur door er te zijn en écht te luisteren. Daarnaast leg ik uit wat er allemaal kan. Op die manier brengen we de rust terug en creëren we mogelijkheden. Vaak blijkt dat mensen tot veel meer in staat zijn dan ze zelf denken. Ik herinner me een vrouw die halfzijdig verlamd was. Haar partner zat er ‘bovenop’, terwijl zij van alles zelf wilde doen. Haar droom was een dag zelfstandig thuis te kunnen zijn. We keken samen naar dingen waarbij ze écht hulp nodig had van haar man en wat ze zelf kon doen. Met als gevolg dat haar droom uitkwam, terwijl meneer met een gerust hart naar zijn werk kon gaan. Zij werden weer partners in plaats van mantelzorger en patiënt. Dat je iemand zich weer mens laat voelen, blijft bijzonder. Daar krijg ik veel energie van.”

Dankbaar werk

“Ik heb ontzettend dankbaar werk. Zo was er een mevrouw met dementie die door de jaren heen achteruit ging. Haar man wilde alles overnemen en voelde weerstand bij veel hulpmiddelen die ik opperde. Na het overlijden van zijn vrouw liet hij me via e-mail weten dat hij mijn vasthoudendheid enorm had gewaardeerd. ‘Jij adviseerde en regelde voorzieningen. Daar was ik het niet altijd mee eens, maar ze waren wel nodig. Ik ben blij dat ik mijn vrouw tot haar overlijden thuis verzorgen kon!’ Van een andere cliënt kreeg ik een kaart. Daarop staat: ‘Met toewijding verricht jij je taak en schept een warme persoonlijke band. Dit wordt op prijs gesteld omdat in de ‘warme hartelijke sfeer’ het genezingsproces beter verloopt.’ Het is toch mooi dat je daaraan kunt bijdragen!”

Volg ons op