“Je wil je ouders niet naar een verpleeghuis laten gaan. Dat doet zeer”

Donderdag 14 februari 2019

In eerste instantie werd thuiszorg ingeschakeld nadat Sjaan van Boxtel aan haar hart was geopereerd. Inmiddels is het haar man Daan die zorg nodig heeft. Dochter Diana Janse – van Boxtel: “Mijn moeder redt zich zelf nog wel, maar voor mijn vader zorgen lukt haar niet meer. Als er niets gebeurt, gaat ze er straks aan onderdoor.”

Diana: “Mijn moeder is zo’n negen jaar geleden geopereerd aan haar hart. Er kwam toen tijdelijk thuiszorg van Vivent om haar te helpen. Ongeveer een jaar later viel mijn vader. Hij had zorg nodig, maar zou dat nooit goed vinden. Bij toeval kwam ik een medewerkster van Vivent tegen en sprak daarover met haar. Zij kende mijn vader uit de tijd dat ze aan huis kwam voor mijn moeder. Als ik hem zou vertellen dat zij zou komen, was de kans groter dat hij het zou accepteren. Zo gezegd, zo gedaan.”

Samenwerken

“Sinds kort heeft mijn vader meer zorg nodig. Nu komt er twee keer per dag thuiszorg om hem te wassen, aan te kleden en hem te helpen met zijn steunkousen. Tussendoor vang ik veel op. Via het dossier houden de medewerkers van Vivent en ik elkaar op de hoogte. Dat gaat meestal goed. Maar soms staan er dingen in waarmee ik het niet eens ben en dan ben ik echt boos. Zo stond er een keer een opmerking over mijn vader in waarbij werd gesproken over ‘hij’. Mijn vader heeft een naam! Toen bleek dat de medewerkers van Vivent volgens richtlijnen moeten opschrijven wat er letterlijk wordt gezegd, had ik er begrip voor.”

Steeds een stapje verder

“Mijn vader levert elke week in. Mijn moeder roept wel eens dat ze dingen niet wil, zoals steunen in de badkamer of een bed in de woonkamer zetten. Maar het komt er uiteindelijk allemaal wel. Zo zetten we steeds een stapje verder. Sinds kort gaat mijn vader drie dagen per week naar de dagbesteding bij Vivent Hof van Hintham. Op die manier worden mijn moeder en ik een beetje ontlast.”

Moeilijk punt

We zijn nu op een moeilijk punt aangekomen. Er moet iets gebeuren om te voorkomen dat mijn moeder eraan onderdoor gaat. We zijn bij een verpleeghuis wezen kijken, maar je wil je ouders daar natuurlijk liever niet naartoe laten gaan. Dat doet zeer.”
Daan: “Ik ben liever thuis met zorg, dan dat ik naar een verpleeghuis moet. Wat mij betreft, blijf ik zo lang mogelijk hier, maar ik weet niet wat Sjaan daarvan vindt.” Sjaan reageert: “Ik kan mezelf redelijk goed redden, maar sommige dingen zijn lastig. Mijn man zou ik heel graag willen helpen, maar dat kan ik niet meer. “ Diana vult aan: “Een verhuizing naar een verpleeghuis zal echt nodig zijn. Dat zullen we allemaal moeten accepteren. Tot dat moment proberen we het samen met Vivent zo goed mogelijk te redden. Sjaan: “Ik ben blij met de hulp van Vivent en kan me niet meer voorstellen dat ze er niet zouden zijn. In het begin moest ik eraan wennen dat er vreemden in huis kwamen. Maar een bietje buurten is wel fijn en de zorg is goed. Ik ben er dik tevreden over.”

 

Helaas is de heer van Boxtel inmiddels overleden

Volg ons op