“Mijn taak is het ‘managen’ van mijn ouders…”

Vrijdag 5 oktober 2018

Susan van Zandbeek vertelt dat ze ziet dat haar moeder al lang de taak als mantelzorger op zich neemt. Ondanks haar artrose kan ze ook nog heel veel. De hulp van haar kinderen neemt ze graag aan. “Maar ook in dit gezin van 8 merken we dat de ene wél het zorg-gen heeft en de ander niet. Dit moet je ook zo laten, iedereen doet weer andere dingen”, vertelt Susan.

“Om de zorg voor mijn vader goed te regelen hebben we een rooster met mijn zussen Jenny, Mirriam en Annuska opgezet, want we kunnen hem niet meer alleen helpen. Zijn spieren gaan snel achteruit door de dementie en door de hersenschade. De staar zorgt ervoor dat hij bijna niets meer kan zien. Dan wordt de zorg fysiek zwaar. Maar met de thuiszorg van Vivent kijken we altijd naar mogelijkheden en naar inzet van hulpmiddelen die dit ondersteunen.”

“Doordat ik een uitkering heb, vanwege mijn medische achtergrond, kan ik hier 4 dagen in de week mijn ouders ‘managen’. Het medisch dossier bijhouden, belastingaangifte doen, contacten met de artsen onderhouden, mijn vader mee verzorgen, koken; noem maar op. Ik kan heel goed zien wat mijn vader nodig heeft en voor mij is het geen moeite om dit dan te regelen.”

“Gelukkig hebben we mijn moeder kunnen overtuigen om hulp in de huishouding te nemen. Dat is veel beter voor haar, en dan kan ze er nog meer zijn voor mijn vader als hij thuis is. En ook eens rust nemen als hij drie dagen in de week naar de dagbehandeling is.”

“Soms laten we ze ook lekker met z’n tweetjes aan tafel eten of samen met de kleinkinderen. Zo hebben ze toch nog even die mooie momentjes samen.”

“Mijn moeder wil dat mijn vader thuis kan sterven. Dat willen wij ook. Maar dit moet wel kunnen en verantwoord blijven. Anders zal ik als mantelzorger toch echt ingrijpen. Ook die taak hoort erbij.”

“Eigenlijk voel ik me geen mantelzorger. Ik ben hun dochter en weet vanaf mijn 10e dat mijn vader ziek is. Ons hele leven houden we hier al rekening mee en zorgen we voor elkaar. Zo hoort het ook gewoon volgens mij. Ons pa heeft een team vol KANJERS rondom hem. We hopen dat het mijn ouders gegeven is om op 31 januari 2019 hun smaragden huwelijk te mogen vieren, 55 jaar in voor en tegenspoed!”

Volg ons op