Phil Duijzer als groen talent in Tuinseizoen

Donderdag 17 oktober 2019

Drie jaar geleden kwam activiteitenbegeleidster Phil Duijzer op het idee om een vlindertuin aan te leggen bij Woonzorgcentrum Vivent Mariaoord in Rosmalen. Nu vliegen er talloze tropische vlinders rond. Vlindertuin Philodila is de passie van Phil en een heerlijke plek voor de bewoners en hun familie. Het magazine Tuinseizoen plaatste een mooi artikel over de vlindertuin van Phil.

Hoe ben je op het idee gekomen om een vlindertuin aan te leggen?

“Met mijn vriendin liep ik in Enschede en daar zag ik een bordje Vlinderfabriek. Het bleek een tentoonstelling van vlinders te zijn. Ze hadden er een tuintje gecreëerd met een net eroverheen, en daar kon je vlinders bekijken. Dat vond ik zó mooi! Toen dacht ik ‘dat is eigenlijk wel mooi om dat bij ons verpleeghuis ook te doen’. Ik heb me er helemaal in vastgebeten, want wat wist ik nou van vlinders? Alleen dat ik ze mooi vond en dat ik er zelf blij van werd.”

Hoeveel vlinders vliegen hier wel niet rond?

“Als ze allemaal zouden vliegen, dan zouden het er rond de tweehonderd zijn. De Morpho en de Demodocus vliegen er – het zijn natuurlijk allemaal leuke namen -, de passiebloemvlinder ook, en de uilvlinder, uhh… eigenlijk nog veel meer maar ik weet ze niet allemaal zo even te benoemen. In principe zijn het allemaal tropische vlinders, die hier vliegen, daarom is de ruimte ook helemaal afgedekt; ze mogen niet naar buiten, want anders ben je natuurlijk een natuurvervuiler.”

Hoe kom je aan al die verschillende soorten?

“Ik heb heel veel vlindertuinen bezocht, en heb op internet alles geleerd en bekeken wat er ook maar over te lezen valt en uiteindelijk een paar vlindertuinen gevraagd of ze mij vlinderpoppen konden leveren. Eerst bestelde ik ze in Engeland en dan kwamen ze aan per koerier, maar dat is heel erg duur en niet alles komt levend aan. Er moest een mogelijkheid zijn om ze binnen een dag hier te krijgen. Nu bestel ik de poppen bij Vlinderparadijs Papiliorama in Havelte, dat mij een warm hart toedraagt en dat ervoor zorgt dat ik heel aparte vlinders heb.”

Er vliegen ook wat koolwitjes rond. HOe zit dat?

“Ik wil heel graag iets doen voor de biodiverstiteit van Nederland, want we hebben een tekort aan vlinders. Als een vlinder eitjes legt in de natuur, dan legt hij misschien tweehonderd eitjes en er komen er twee van uit. Als ik de eitjes in de vlindertuin uit laat komen en de rupsen laat verpoppen, dan komen ze allemaal uit en dan laat ik ze vrij in de natuur. Dat wil ik ook heel graag doen met andere vlinders. Maar dan moet ik ze eerst vngen in de natuur en op dit moment is het heel triest gesteld met de vlinders.”

Hoe reageren de bezoekers op al dit vrolijke gefladder?

“Nou, de bewoners zijn laaiend enthousiast. Ik heb een heel mooi boekje liggen waar allerlei citaten in staan van bewoners en ze vinden het geweldig! Er zijn zelfs kinderen die aan hun ouders vragen ‘wanneer gaan we weer naar op Vlinder?’, zo leuk vinden ze het hier. Er zijn twee bewoners die ook echt meehelpen. Eén geeft drie keer per week de planten water en we hebben één bewoner, die is directeur van de vlindertuin. Hij kan zelf niet praten maar hij kwam me altijd halen als er een vlinderpop in de vlinderkast uitkwam. Ik zei ‘jij doet hier heel goed werk, wil jij de directeur zijn van de vlindertuin?’ en toen gaf hij me een hand. Nou zit hij elke morgen en elke middag een uur in de vlindertuin en houdt hij alles in de gaten”.

Dus jullie onderhouden de tuin met zijn drieën?

“Behalve deze twee bewoners zijn er momenteel twee vrijwilligers die alle planten bijhouden en de stoep vegen. Dat ik ook heel fijn, want ik ben drie jaar geleden zelf begonnen met zeven dagen in de week. Want natuurlijk moest alles toen nog opgezet worden. Ik heb samen met één vrijwilliger op een zaterdag al het gras eruit gehaald, de meeste planten heb ik zelf gepoot, eigenlijk is het gewoon mijn eigen tuintje. De tuin wordt helemaal gesponsord, dus moet ik het ook financieel voor elkaar zien te krijgen. Zo zijn er elk jaar weer waardplanten nodig voor de rupsen; die planten eten ze namelijk helemaal kaal. De vlindertuin geeft heel veel voldoening. Als ik die blije gezichten van de mensen zie… Ja, daar doe je het voor!”

Heb je nog wensen voor de toekomst?

“Mijn droom is om het hier het hele jaar door te laten gaan. Dat er een mooie Engelse kas komt, zodat de bewoners het hele jaar door van de vlinders kunnen genieten.”

Volg ons op