“Samen met Vivent zorg ik voor balans in het leven van mantelzorgers”

Maandag 5 augustus 2019

Corine van de Lagemaat is mantelzorgconsulent bij het steunpunt mantelzorg van Farent. In haar werk heeft zij regelmatig contact met wijkverpleegkundigen van Vivent. “Wij kunnen niet zonder elkaar”.

“Mantelzorger worden overkomt je”, legt Corine uit. “Het begint meestal met een kleine zorgtaak, zoals boodschappen doen of iemand wassen. Veel cliënten willen niet dat een vreemde dat doet. Maar daardoor verandert een naaste, zoals een partner of kind, vaak ongemerkt in een zorgverlener. Medewerkers van Vivent, zoals een wijkverpleegkundige, zijn vaak een van de eersten die bij de mensen thuis komen. Zij zijn onze ogen en oren, en andersom.”

Betere balans

Corine geeft een voorbeeld: “Een vrouw was 24 uur per dag, 7 dagen per week mantelzorger voor haar broer. Ze was angstig om de deur uit te gaan, bang dat haar broer zou vallen. En dat terwijl zij hem niet eens alleen kon optillen. Meteen nadat ik dit hoorde, schakelde ik met de wijkverpleegkundige van Vivent. Die regelde dat er een alarmsysteem geïnstalleerd werd. Mocht het mis gaan, dan komt er iemand van Vivent langs om hem te helpen. Daarnaast hebben thuiszorgmedewerkers de taak van de mantelzorger overgenomen om de cliënt te wassen. Deze maatregelen geven haar rust. Zij kan weer de deur uit om te gaan bridgen en zwemmen. Pas kwam ik haar tegen en toen omhelsde ze me spontaan. Zo blij is ze dat er een betere balans in haar leven is. Je kon het ook aan haar zien. Ze straalde meer rust uit.”

Samen oplossingen zoeken

“Soms kan één gesprek al een groots effect hebben”, blikt Corine terug. “Ik kreeg een mail van een Vivent-wijkverpleegkundige over een cliënt. Mevrouw had een hersentumor en haar man dacht dat hij weer aan het werk moest. Volgens hem kon zijn vrouw niet alleen thuisblijven. Een check bij de wijkverpleegkundige leerde mij dat mevrouw dat wel kon. In een gesprek met meneer opperde ik hem te polsen wat er mogelijk was bij zijn werkgever. Die bleek meer dan bereid hem flexibele werktijden te geven, zodat hij werk en zorg kon combineren.

Bij een andere mevrouw overlegden Vivent en ik over hoe zij ontlast kon worden. De wijkverpleegkundige gaf aan dat zij vaker bij meneer langs kon gaan en dat hij best een paar uur alleen thuis kon zijn. Ik gaf mevrouw een kleine opdracht: ga deze week één keer een uurtje wandelen en kom me de week daarna vertellen hoe dat was. Vol trots kwam ze bij me langs en zei dat ze weg was geweest en hoe fijn ze dat had gevonden. Ze is nu zelfs een weekend met haar zoon op pad geweest. Dat kon onder andere doordat Vivent extra werd ingeschakeld.”

Elkaar versterken

“Het is fijn om met meerdere disciplines samen te werken. Door kennis uit te wisselen, versterken we elkaar en kunnen we cliënten en mantelzorgers het beste helpen. We leren elkaar er ook goed door kennen, waardoor de lijnen kort zijn. Het is fijn te weten dat ik een wijkverpleegkundige maar hoef te bellen en zij regelen het. En dat dat voor hen andersom ook het geval is. Dat maakt het zoveel makkelijker voor cliënten. En daar gaat het om!”

Volg ons op