Nieuws en voorzorgsmaatregelen Coronavirus

Vivent volgt de richtlijnen van het RIVM in het belang van de gezondheid van onze cliënten en onze medewerkers. Lees hier het laatste nieuws en de voorzorgsmaatregelen die we nemen.

Lees meer

“Samenwerken aan het realiseren van een doel”

Zondag 6 oktober 2019

Longverpleegkundig consulent Joke Spierings coacht in het Jeroen Bosch Ziekenhuis patiënten met een chronische longziekte, zoals astma, COPD en OSAS. “Een opname in het ziekenhuis is altijd belastend voor mensen. Zorg moet zo dicht mogelijk bij huis zijn.” Daar komt Vivent om de hoek kijken.

Korte lijnen

“Korte lijnen zijn daarbij belangrijk. Zo kon ik laatst per mail heel snel schakelen met een longverpleegkundige van Vivent. De patiënt wilde graag morfine en zuurstof om zijn benauwdheid te verlichten. Ik kende die man goed en wist dat hij een sterke voorkeur voor medicijnen had, terwijl er veel andere dingen gedaan konden worden om zijn lijden te verlichten. Zo kun je bijvoorbeeld iemand helpen om zijn eigen lichamelijke grenzen te leren kennen en te accepteren. De longverpleegkundige kon na onze afstemming in overleg met de patiënt zoeken naar goede oplossingen in de thuissituatie. Zij gaf aan dat morfine altijd nog een optie was in een later stadium. Door over en weer informatie uit te wisselen, werkten we samen aan de beste oplossing voor de patiënt. Medicijnen willen de meeste mensen wel innemen, maar hun levensstijl aanpassen, vinden ze een stuk moeilijker. Als dat dan toch lukt en de patiënt krijgt er een betere kwaliteit van leven voor terug, dan vind ik dat prachtig om te zien. Het is fijn om dat samen te kunnen realiseren”

Samenwerken

“Ik coach patiënten en kijk naar hoe iemand op een zo prettig mogelijke manier kan leven en welke zorg nodig is. Die zorg wordt dan geleverd door specialisten, zoals een longverpleegkundige of ergotherapeut van Vivent. Samen met de patiënt en de medewerkers van Vivent, werk ik aan het realiseren van een door de patiënt gesteld doel. Ik doe dat hier in het ziekenhuis, zij doen dat thuis of in het verpleeghuis.”

Wensen vervullen

“Wanneer een chronische longziekte bij je wordt geconstateerd, staat je leven vaak volledig op zijn kop. Het doet niet alleen lichamelijk iets met je, maar ook mentaal”, vertelt Joke. “Ik help mensen graag ‘omdenken’ en vraag ze om zo concreet mogelijk te zijn in wat ze willen bereiken. Stel je voor dat je dit doel bereikt en ineens weer meer bent dan je longziekte, hoe zou dat voelen? Patiënten hebben niets te verliezen, al beseffen ze dat vaak zelf niet. De verpleegkundigen en behandelaars van Vivent kijken daar gelukkig op dezelfde manier tegenaan. Zo was er een mevrouw met ernstige COPD die zuurstof gebruikte en een scootmobiel en rollator had, die ze niet aanraakte. Ze voelde zich geïsoleerd en haar grootste wens was zelf boodschappen doen en haar dochter bezoeken. Ze durfde er niet aan te beginnen. Ik stelde haar de vraag wat erger was: hulpmiddelen gebruiken of het huis niet meer uitkomen. De ergotherapeut van Vivent is vervolgens met mevrouw een behandeltraject gestart. Nu is haar wens werkelijkheid geworden en komt ze weer onder de mensen. Ze belde me op om me te laten weten dat ze daar zo ontzettend blij mee is. Ze heeft haar vrijheid en zelfstandigheid terug en heeft weer zin in het leven. Als ik zoiets hoor, word ik helemaal blij en gelukkig. Daar doen we het samen voor.”

Volg ons op