Verandering is erg lastig voor haar

Donderdag 31 oktober 2019

Kim vertelt, “Mijn moeder gaat nu ruim een jaar naar de dagbehandeling JMD. We hebben eigenlijk nooit eerder gebruik gemaakt van de diensten van Vivent, maar zijn via een casemanager bij de dagbehandeling terecht gekomen. We hebben eerst regulier vrijwilligerswerk geprobeerd maar dat werkte niet voor mijn moeder.”

“Eerst wilde ze eigenlijk helemaal niet. Mijn moeder is een afwachtend persoon en kijkt vaak eerst de kat uit de boom. Verandering is erg lastig voor haar. We hebben het eerst in de week gelegd en hebben een afspraak gemaakt voor een kennismaking met een kopje koffie. Daarna heeft ze het een keer geprobeerd en zijn we gestart met twee dagen in de week. Later hebben we ervoor gekozen om hier drie dagen van te maken. Met de begeleiding is ze bij de dagbehandeling echt losgekomen en komt ze meer voor zichzelf op. Ze durft het nu ook te zeggen als ze iets niet wil doen.”

Bieden van structuur

“De dagbehandeling biedt echt een stukje structuur voor mijn moeder. Ik woon zelf wat verder weg en mijn zus is mantelzorger voor haar”, vertelt Kim. “Het is echt een verlichting, we hebben onze moeder echt zien opfleuren sinds ze is begonnen bij de dagbehandeling. We kunnen er nu ook op rekenen dat ze elke week drie dagen echt goede zorg krijgt. Ze hebben de dagbehandeling erg professioneel opgezet. De samenwerking met de psycholoog en fysiotherapie zorgt dat er altijd de mogelijkheid is voor extra zorg waar dat nodig is. De dagen zijn niet allemaal hetzelfde meer voor haar, ze heeft iets om naartoe te leven. Ze hoeft niet meer elke dag thuis ze zitten en kan echt ergens aan mee doen. Mijn moeder vindt het bijvoorbeeld erg leuk om te koken, maar dat mag ze zelf thuis niet meer. Nu kan ze dat bij de dagbehandeling onder begeleiding doen!”

Ze houden rekening met de jonge zorgvragen

“De drie dagen zorgen echt voor een waardevolle besteding van de dag. Ze wordt uitgedaagd en kan op haar eigen manier weer meedoen in de maatschappij wat meer is dan bij een reguliere dagbesteding. Ze houden beter rekening met de jonge zorgvragen van mijn moeder. Bij ouderen wordt vaak een spelletje gespeeld met een kopje koffie, maar bij de dagbehandeling jonge mensen met dementie (JMD) wordt echt gezorgd voor meer uitdaging omdat het gaat om een andere levensfase.”

Samenzijn met lotgenoten

“Ook het stukje lotgenotencontact en samenzijn is erg belangrijk voor mijn moeder. Ze heeft geen groot netwerk, maar ze heeft bij de dagbehandeling een echte vriendin gekregen. Ze hoeft zich daar ook niet te schamen voor haar ziekte. Het is erg moeilijk om dit op jonge leeftijd te krijgen want in de maatschappij wordt dit alleen verwacht bij oudere mensen. Daarom wordt er ook raar opgekeken als ze voor de vierde keer bij de supermarkt staat.”

Betrokken worden bij het proces  

“Wij vinden het ook erg fijn dat de familie echt betrokken wordt bij het proces. Zo is er bijvoorbeeld afgelopen mei een voorstelling georganiseerd voor cliënten en hun familie wat ik erg leuk vond. De medewerkers informeren ons ook altijd netjes tijdens overleggen en houden ons op de hoogte”, dat is echt heel fijn geeft Kim aan.

Volg ons op