Vrijwilligster in Vivent Berlerode: ‘Het is goed om een beetje bij te blijven’

Maandag 1 oktober 2018

Riet Kipping is vrijwilliger in woonzorgcentrum Vivent Berlerode in Berlicum. Toen ze elke week op bezoek kwam bij een familielid dat daar woonde, had ze al goed contact met de bewoners. Ze werd daarom gevraagd om er als vrijwilliger te komen werken. Dat doet ze nu al een paar jaar en als het aan haar ligt, blijft ze het voorlopig ook zeker doen.

Waardevol contact met de bewoners

Riet is iedere maandagochtend te vinden in één van de kleinschalige woningen van Vivent Berlerode. Daar wonen acht mensen met dementie samen in een woning. ‘Ik vind het zulk dankbaar werk, dat nemen ze me niet af.’ Ze vindt het contact met de bewoners heel waardevol. Ze neemt altijd de tijd voor een praatje met de mensen. Riet vertelt over een mevrouw van in de negentig die nog heel bijdehand is en waarmee ze leuke gesprekken voert. Voor de bewoners worden er allerlei activiteiten georganiseerd, van schilderen tot knutselen en bewegen. Ze spelen vaak een spel waarbij de bewoners vragen moeten beantwoorden. Door het verloop van de ziekte ziet ze de spelers soms achteruitgaan. ‘Het is de naarste ziekte die er bestaat’, zegt ze. Maar ze haalt veel voldoening uit haar werk. ‘Het is goed om een beetje bij te blijven,’ vindt Riet.

Mooi werk

Riet is van jongs af aan een harde werker geweest en heeft bijna dertig jaar lang koekjes ingepakt bij de oude Verkadefabriek en vervolgens jarenlang achter de kassa gewerkt bij de vroegere Eurocinema. Maar wat ze nu doet bij Vivent Berlerode vindt ze echt mooi werk. Meer dagen per week zou echter niet gaan. ‘Dan krijg ik ruzie thuis’, lacht ze.

Signalen dat er iets mis is

Aan haar familielid merkte ze destijds door steeds meer signalen dat er iets niet goed zat. ‘Dan zat er ineens een onderbroek in de afvalemmer of vroeg ik me af of ze wel naar bed was geweest, omdat het er zo onbeslapen uitzag. Of ze vroeg op straat of iemand wist waar ze woonde.’ Bij een doktersbezoek zijn toen testen gedaan en er kwam een casemanager dementie in beeld. Die verwees naar de dagbesteding van Vivent voor een prettige en zinvolle invulling van de dag. Uiteindelijk verhuisde haar familielid naar een woning in Vivent Berlerode.

Scholing over dementie

Riet vertelt dat ze een cursus over dementie heeft gevolgd speciaal voor vrijwilligers van Vivent. ‘Dat vond ik heel interessant. De docent had een mooie vergelijking om het ziekteproces te beschrijven. Ze vergeleek de hersenen met een graanschuur die tijdens het leven gevuld wordt met zakken graan. Bij dementie stopt het vullen van de zakken. Dan komen er muizen die het graan opeten en zo gaat het proces steeds verder. Ze vertelde het heel symbolisch.’ Riet vindt het positief dat ze als vrijwilliger van Vivent een cursus als deze kan volgen. Ze heeft ook eens een cursus over slikproblemen gevolgd. Mensen met dementie hebben daar vaak last van. Door de cursus weet ze nu hoe ze hier in de praktijk rekening mee kan houden.

Goede verzorging

Haar werk bestaat naast het contact met de bewoners vooral uit praktische werkzaamheden, zoals de lunch verzorgen, soep maken en de vaatwasser in- en uitruimen. ‘De verzorging is heel goed. Er zijn altijd verse ingrediënten in huis en ik maak vaak verse soep.’ De sfeer in de woonkamer is heel gemoedelijk. De zorgmedewerkers van de woning zijn heel blij met Riet. ‘Dat moet ik dan ook honderd keer horen!’ lacht ze.

Volg ons op