Gespecialiseerd verpleegkundige: “Je bent toevallig ziek, maar vooral ook gewoon Jan of Piet.”

Maandag 1 oktober 2018


Huisbezoeken

Odette Koekenberg is gespecialiseerd longverpleegkundige en bezoekt mensen thuis die longziekten hebben, zoals COPD, astma, longfibrose en sarcoïdose. Daarnaast is ze ook regelmatig te vinden op revalidatieafdeling Heeseind in Vivent Mariaoord. Hier bezoekt ze voornamelijk mensen die te kampen hebben met COPD. Ook wijkverpleegkundigen kunnen Odette inschakelen als zij denken dat er een relevante zorgvraag is. Odette mag zelf indiceren. Haar collega Irene Granneman doet 1 dag per week hetzelfde werk als longverpleegkundige, gespecialiseerd in COPD en astma.

Werkgroepen

Odette neemt deel aan verschillende werkgroepen en heeft een breed netwerk in Den Bosch en omstreken van longfysiotherapeuten, ergotherapeuten, huisartsen en longartsen. Odette heeft in het verleden in het Jeroen Bosch Ziekenhuis gewerkt en het netwerk dat ze door de jaren heen opgebouwd heeft, zet ze nu graag in voor Vivent. “Ik wil goed kunnen samenwerken met andere zorgverleners. Vooral voor de cliënt, maar ook naar andere zorgorganisaties toe. We hebben elkaar nodig.”

Persoonlijke aandacht

Wanneer Odette contact heeft met een cliënt, vindt zij persoonlijke aandacht heel belangrijk. “Ik ga graag bij de mensen langs. Als je alleen maar een belletje pleegt, dan zeggen mensen al gauw dat het goed gaat. Maar wanneer ik langsga, zijn er altijd zaken die opgepakt kunnen worden. Dat persoonlijke contact, waar Vivent ook voor staat, is heel belangrijk. Vaak zit iemand echt op me te wachten als ik bij hem thuis kom. Door de gesprekken die ik met de cliënten voer, zeggen ze vaak dat ze weer een tijd vooruit kunnen.”

Anders kijken

Odette kijkt niet alleen maar naar het lichamelijke aspect, zoals zuurstof, maar ook naar het psychische en sociale aspect waar iemand mee zit. Er komen regelmatig vraagstukken over rolverandering. “Ik ben door mijn ziekte zo veranderd naar mijn partner, familie, vrienden. Ik ben me aan het terugtrekken en merk dat mijn kringetje dan heel klein word.” Odette kijkt dan naar wat er nog wél haalbaar is en wat je allemaal kunt bereiken met enkele aanpassingen. “Ik probeer mensen een stukje hoop mee te geven. Dat is hoe ik werk. Ik kijk niet alleen naar de ziekte, maar ook naar de cliënt als persoon. Die mensen hebben toevallig een ziekte, maar het is ook gewoon een Jan of Piet. En dáár zit de kracht in.” Ook belangrijk is om te kijken of de cliënt op een ander vlak ook krachten op kan doen. “Als je tijd maakt voor een leuke hobby, of iets doet wat je leuk vind, kun je je ziekte ook beter aan. Sommige mensen zijn continu bezig met hun ziekte. Maar als je bijvoorbeeld 2 of 3 dagen het accent op je ziekte kunt leggen, dan heb je de rest van de dagen tijd over om je op andere dingen van je leven te richten.“

Coach

Odette voelt zich ook een soort coach. Ze gaat samen met de cliënt kijken naar wat mogelijk is. “Jij hebt de expertise van je eigen lijf en hoe je lijf reageert, wat je wil en hoe je psychisch in elkaar zit. En ik ben dan de professional die meekijkt vanaf de zijlijn, met mijn ervaring, boekenwijsheid en levenswijsheid. Op deze vlakken kan ik advies geven.” Door sámen te kijken wat er wel mogelijk is, kom je een stuk verder.
“Ik zeg ook altijd tegen mensen: Je moet omgaan met je nieuwe ik. De ziekte is verschrikkelijk, maar als je erin blijft hangen is het leven een drama. Het is een langdurig proces, wat met vallen en opstaan gaat. Als je de klik kunt maken dat je ziek bent, maar toch in het moment en morgen kunt denken. Dan kan je leven nog heel waardevol zijn!”

Volg ons op