Parkinson dementie | Vivent

35 tot 55 procent van de mensen met de ziekte van Parkinson krijgt uiteindelijk Parkinson dementie.

Parkinson dementie: wat is het?

Parkinson dementie ontstaat in het deel van de hersenen dat door de ziekte van Parkinson is aangetast. De dementie begint meestal 10 tot 15 jaar na het begin van Parkinson. Parkinson dementie komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Parkinson dementie: wat is de oorzaak?

Mensen met de ziekte van Parkinson hebben bewegingsstoornissen. Die ontstaan doordat er cellen afsterven in een gebied in de middenhersenen. Dat gebied stuurt de bewegingen aan. We noemen dat de ‘substantia nigra’ (‘zwarte kern’). Veel mensen met de ziekte van Parkinson hebben ook eiwitafzettingen in hun hersenen. Dat zijn Lewy lichaampjes. Deze eiwitafzettingen veroorzaken ook Lewy body dementie. De ziekte van Parkinson is meestal niet erfelijk, maar kan wel vaker in een familie voorkomen.

Parkinson dementie: Wat zijn de symptomen?

Mensen met Parkinson hebben vaak handen die hevig beven. Ze gaan trager en uiteindelijk steeds minder bewegen en krijgen een stijve lichaamshouding. Meestal gaat iemand met Parkinson ook trager denken en spreken. Als daar Parkinson dementie bij komt, dan krijgt iemand moeite met:
• plannen, concentreren, problemen oplossen
• stoppen of starten van bewegingen
• goed reageren op onverwachte dingen
• het geheugen, vooral bij herinneringen. Nieuwe informatie opslaan of informatie herkennen gaat meestal nog wel redelijk goed
• Moeite om een voorstelling te maken van abstracte zaken die je niet kun zien, horen of voelen, zoals cultuur of familie

Bij sommige mensen met Parkinson lijkt het verloop van de dementie op die van de ziekte van Alzheimer.

Parkinson dementie: hoe verloopt het ziekteproces?

Bij de ziekte van Parkinson krijgt iemand stoornissen in het bewegen. De ziekte komt voor bij één procent van de 65-plussers.

Iemand met Parkinson wordt langzamerhand trager, krijgt een monotone stem of een stijve uitdrukking en houding. Dat komt omdat cellen afsterven in het deel van de hersenen dat bewegingen regisseert. Die cellen maken normaal gesproken stofjes aan. Die helpen bij het overdragen van signalen tussen hersendelen. Die heb je nodig om lichaamsbewegingen te controleren.

Een deel van de mensen met Parkinson ontwikkelt ook dementie. Naast lichamelijke problemen krijgen deze mensen ook moeite met denken en spreken. Ook zelf informatie ophalen en abstract denken lukt steeds minder goed.

De ziekte van Parkinson is progressief: de symptomen worden steeds erger. Vaak zijn de eerste symptomen subtiel en komen ze slechts voor aan één kant van het lichaam. Zo krijgt iemand bijvoorbeeld moeite met netjes schrijven, of zwaait één arm niet meer mee tijdens het lopen. Later worden de verschijnselen duidelijker en zijn ze zichtbaar aan beide kanten van het lichaam.

Parkinson dementie: welke behandeling is er?

Parkinson is een ziekte die langzaam verloopt. De ziekte is niet te genezen. Dit geldt ook voor Parkinson dementie. Met medicijnen kunnen de symptomen wel verminderen. Door het celverlies in de hersenen ontstaat er een tekort aan “neurotransmitters”, ‘boodschapperstofjes’ in de hersenen die informatie van de ene naar de andere zenuwcel overbrengen. Die zorgen onder andere voor een goede communicatie tussen de hersencellen. Met medicijnen kan het kort aangevuld worden.

Ook fysiotherapie of logopedie kunnen helpen om beter met de symptomen om te gaan. In een later stadium van de ziekte kan een hersenoperatie helpen om de ziekteverschijnselen te verminderen.

Als medicatie niet meer helpt of als er teveel bijwerkingen ontstaan, kunnen elektrische pulsjes de hersenen ook stimuleren. Zo worden de symptomen van Parkinson minder.

Wat kan Vivent voor u betekenen als u Parkinson dementie heeft?

Voor mensen met dementie biedt Vivent:
• Gesprekken en ontmoetingsgroepen
• Begeleiding door een casemanager of wijkverpleegkundige
• Dagbesteding en dagbehandeling
• Thuiszorg (hulp thuis, fysiotherapie, ergotherapie en logopedie)
• Specialistische zorg in een verpleeghuis

Contact

U vindt onze contactgegevens op onze contactpagina

Download folder

Wilt u meer informatie over Parkinson dementie?

Download folder

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?

Neem contact op

Nieuws

Zusters van de Choorstraat maken ruimte voor zorgappartementen

De Zusters van de Choorstraat maken het komende jaar langzaam plaats voor 21 zorgappartementen in het klooster in hartje Den Bosch. De medewerkers van de…

Lees verder Alle nieuwsberichten

Volg ons op