Reuma | Vivent

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen aan het ‘bewegingsapparaat’. Het gaat dan om aandoeningen die niet door een ongeval zijn veroorzaakt.

Reuma

Meer dan 100 aandoeningen vallen onder de verzamelnaam reuma. Bij al deze aandoeningen is er iets niet goed met het ‘bewegingsapparaat’. Daaronder vallen de gewrichten, spieren, pezen en botten. Die zorgen er samen voor dat het lichaam kan bewegen. Bij sommige reumatische aandoeningen zijn ook organen zoals longen, hart of nieren betrokken. Iedereen kan reuma krijgen, ook kinderen. Eén op de negen personen in Nederland heeft een vorm van reuma. Jaarlijks hebben ruim 2 miljoen Nederlanders te maken met pijn, stijfheid en vermoeidheid door reuma. Dit is vaak onzichtbaar en dus niet aan de buitenkant te zien.

reuma

Wat zijn de symptomen van reuma?

De oorzaak van reuma is onbekend, naar verluid gaat het om meerdere oorzaken. Omdat het vaak om langdurige klachten gaat is sprake van een ‘chronische’ ziekte. Een goede behandeling kan de klachten uiteindelijk verminderen. Heeft u een gewrichtsontsteking? Dan zijn de gewrichten dik en warm. Veel mensen met reuma hebben dan ook last van de beperkingen in het dagelijkse leven. Een langere tijd staan, (trap)lopen of het huishouden doen kan dan al tot klachten leiden. Vanwege het wisselende verloop kan dit de ene dag goed gaan, en de andere niet. Symptomen waar u reuma aan kunt herkennen zijn:

  • Pijn
  • Stijfheid (gewrichten óf spieren)
  • Vermoeidheid
  • Moeite met bewegen

reuma

Welke reuma soorten zijn er?

De verzamelnaam reuma is onder te verdelen in een paar grote groepen.

Auto-immuunziekten/ontstekingsreuma

Bij deze vorm ziet het immuunsysteem gezonde cellen aan voor “kwade indringers”. Hierdoor valt het immuunsysteem het eigen lichaam aan, waardoor ontstekingen in gewrichten ontstaan. Zo’n 200.000 personen hebben te maken met chronische ontstekingsreuma.

Artrose

Dit is een aandoening van kraakbeen en botgewrichten. Artrose wordt in de praktijk vaak verward met slijtage. Er is echter sprake van een aandoening aan het hele gewricht en niet ene stuk ervan. Ook jonge personen kunnen artrose krijgen. Het kraakbeen van het gewricht wordt dunner én slechter van kwaliteit. Uiteindelijk kan het helemaal verdwijnen, het onderliggende bot beschadigen of vervormen. Met 1,26 miljoen Nederlanders die eraan lijden, is dit de meest voorkomende vorm van reuma.

Jicht

Een te hoge urinezuurspiegel in het lichaam veroorzaakt deze reumatische aandoening. Dit gehalte in het bloed wordt hoger doordat de stofwisseling in het lichaam niet goed verloopt. Urinezuurkristallen ontstaan en slaan neer in de gewrichten, met plotselinge en heftige pijnlijke aanvallen van gewrichtsontstekingen als gevolg. Zo’n aanval kan eenmalig zijn, maar ook meerdere keren terugkomen. In Nederland hebben ongeveer 370.000 personen jicht.

Osteoporose

De massa van het bot neemt af bij osteoporose. Automatisch neemt de sterkte van het bot dus ook af. Daarom wordt osteoporose vaak verward met botontkalking. Zwakkere botten leiden uiteindelijk sneller tot botbreuken. In Nederland hebben ongeveer 400.000 personen te maken met osteoporose.

Weke delen-reuma

Dit is een aandoening aan spieren, pezen én slijmbeurzen. Fibromyalgie is de bekendste vorm van weke delen-reuma, met pijn in het bindweefsel en spieren. Het is tot nu toe nog onbekend hoeveel Nederlanders deze vorm van reuma hebben.

 

Vivent Zorgt!

Reuma kan grote gevolgen hebben voor u en uw omgeving. Dit hangt onder andere af van de aandoening en uw persoonlijke situatie. Vaak is het ook moeilijk om de gevolgen van de ziekte te aanvaarden. Een gesprek met de wijkverpleegkundige of gespecialiseerd verpleegkundige van Vivent kan u helpen.
Wij bieden u zorg en behandeling thuis aan, dagbehandeling, en wonen in een verpleeghuis als het thuis niet meer gaat.

Neemt u gerust contact met ons op als u vragen heeft of op zoek bent naar zorg of ondersteuning.

Download folder

Wilt u meer informatie over Vivent Mariaoord?

Download folder

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?

Neem contact op

Nieuws

Bezoek staatssecretaris aan Farent in teken van samenwerking rond mantelzorg en mantelzorg academie

Op woensdag 27 maart bracht staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Maarten van Ooijen, een bezoek aan Farent. Het bezoek stond in het teken van…

Lees verder Alle nieuwsberichten

Volg ons op