Fysiotherapie, ergotherapie, logopedie en diëtetiek

Vivent heeft op meerdere plaatsen in de regio praktijken voor fysiotherapie, ergotherapie en logopedie.  Onze diëtisten komen waar nodig op huisbezoek. Wij zijn gespecialiseerd in 55 plussers en ouderen.

Hoe werken wij?

Bij het eerste gesprek kijken we samen met u naar uw situatie. We bespreken of er al een diagnose is of niet, welke zorg u krijgt, wat uw woonsituatie is, wat uw omgeving voor u kan doen en wat u wilt bereiken met de therapie. De fysiotherapeut en de ergotherapeut zullen bijvoorbeeld een inventarisatie maken van het valrisico, hoeveel u beweegt, welke kracht u heeft en welke hulpmiddelen u thuis nodig heeft. De logopedist kijkt naar uw ademhaling, spraak en taal en eventuele problemen bij het eten of drinken. De diëtist bekijkt uw voeding en beoordeelt wat er in uw situatie nodig is of waar u op kunt letten. Op basis daarvan stellen we een behandelplan op. Het is belangrijk dat de behandeldoelen realistisch zijn en dat u aan het einde van de behandeling zelfstandig weer verder kunt.

Fysiotherapie: verminderen van klachten tijdens uw dagelijkse bewegingen

Als u (wat) ouder wordt, kunt u problemen krijgen met bewegen. Bijvoorbeeld door pijnklachten, stijfheid van de spieren en gewrichten of balansproblemen. Kunt u daardoor niet meer de activiteiten doen die u wilt doen of heeft u (meer) hulp nodig om uw dagelijkse activiteiten uit te voeren? Dan kunt u terecht bij de fysiotherapeut. De fysiotherapeuten van Vivent zijn gespecialiseerd in deze klachten bij ouderen. De fysiotherapeut kan u ook helpen bij specifieke ziektebeelden zoals reuma, Parkinson, Multiple Sclerose (MS) of dementie en als u een CVA (herseninfarct of -bloeding) heeft gehad.

U kunt bij ons terecht voor oefentherapie, behandeling en advies over hulpmiddelen, voorkomen van vallen, bewegingsactiviteiten en instructie.

Op verschillende tijden en locaties biedt de bewegingsagoog van Vivent bewegingsactiviteiten in groepsverband en ouderenfitness aan. De fysiotherapeut verwijst u graag door als dit voor uw behandeling en situatie een goede optie is. Vraag dus gerust naar de mogelijkheden bij uw fysiotherapeut.

Ergotherapie: zo zelfstandig mogelijk weer functioneren

Als u door een ziekte, trauma, beperking of handicap uw dagelijkse handelingen niet meer naar wens kunt uitvoeren, dan kunt u bij de ergotherapeut terecht. De ergotherapeuten van Vivent helpen u om weer zo zelfstandig mogelijk te functioneren. Wij werken op een praktische manier met u aan de activiteiten die problemen opleveren en die voor u belangrijk zijn. De ergotherapeuten zijn gespecialiseerd in Parkinson, Multiple Sclerose (MS), dementie, CVA (herseninfarct of -bloeding), COPD en cognitieve problemen.

De ergotherapeut begeleidt u om dagelijkse handelingen opnieuw of op een andere manier uit te voeren. Daarbij kunt u denken aan opnieuw of anders leren handelen door een beperking of ziekte, en het uitzoeken, vervaardigen en leren omgaan met hulpmiddelen en voorzieningen. U kunt bij de ergotherapeut niet alleen terecht voor een behandeling, maar ook voor advies over aanpassingen aan uw woning, kleding, rolstoel en andere hulpmiddelen.

Logopedie: hulp bij problemen met communicatie, kauwen en slikken

Als u moeite heeft met communiceren, kauwen en/of slikken, dan kunt u bij de logopedist terecht. Bijvoorbeeld als u door een (chronische) ziekte of beroerte problemen heeft met uw spraak, taal, gehoor, stem of het verwerken van eten en drinken. De logopedisten van Vivent hebben ruime ervaring in de behandeling van deze klachten bij volwassenen. Ook als u een chronische aandoening heeft zoals COPD kunt u baat hebben bij logopedische behandeling en begeleiding. Wij beschikken bovendien over gespecialiseerde therapeuten op het gebied van afasie, de ziekte van Parkinson, Multiple Sclerose (MS) en de ziekte van Huntington.

De logopedist adviseert over en behandelt bij de volgende klachten:

  • Spraakstoornissen
  • Adem- en stemstoornissen
  • Taalstoornissen
  • Kauw- en slikproblemen

Diëtist: voeding voor een goede gezondheid en een sneller herstel

Op oudere leeftijd is het soms lastig om regelmatig, gezond en voldoende te eten, bijvoorbeeld door minder eetlust, eenzaamheid of kauwproblemen. Maar goed eten is juist zo belangrijk omdat u kwetsbaarder en minder veerkrachtig bent dan vroeger. Met een goede voeding herstelt u beter en sneller na een ziekte, ziekenhuisopname of botbreuk.
Merkt u dat u moeite krijgt met voldoende eten, dat uw gewicht daalt of wilt u aansterken voor of na een operatie? Dan kunt u terecht bij de diëtist van Vivent. Ook kan de diëtist u helpen met adviezen voor specifieke ziektebeelden zoals dementie, NAH, MS, COPD, oncologie en het opstarten en begeleiden van sondevoeding thuis.
Wij komen bij u thuis en gaan met u in gesprek. We zetten de voeding die u gebruikt op een rijtje en beoordelen deze op volwaardigheid. Als het nodig is, adviseren we om extra voeding te gebruiken of krijgt u adviezen voor de bereiding van de voeding.

Vivent participeert met een fysiotherapeut en een ergotherapeut in MS Zorg Nederland regio ‘s-Hertogenbosch.

Download folder

Wilt u meer informatie over Vivent Thuiszorg?

Download folder

Nieuws

Zusters van de Choorstraat maken ruimte voor zorgappartementen

De Zusters van de Choorstraat maken het komende jaar langzaam plaats voor 21 zorgappartementen in het klooster in hartje Den Bosch. De medewerkers van de…

Lees verder Alle nieuwsberichten

Volg ons op