Eigen regie, een woord of waargemaakt?

Het allerbelangrijkste thema in de zorg: maximale regie voor de cliënt. Weten we wat werkelijk wat hiermee bedoeld wordt? Door: Karin van Grinsven, divisiemanager Thuiszorg Vivent 

We kennen de functie van een regisseur in het theater. Ook al is meestal de grote lijn van het verhaal bepaald, de regisseur geeft vorm, inhoud en kleur aan de gebeurtenissen op het toneel. De regisseur besluit hoe, waar en wanneer acteurs hun rol invullen. In goede samenwerking zal de essentie en de sfeer van het verhaal goed tot zijn recht komen.

En zo gaat het ook bij onze cliënten. Ook zij moeten het doen met het eigen levensverhaal. De geschiedenis kan niet herschreven worden; gezondheid, ziekte, mogelijkheden en beperkingen; alles wat het leven te bieden heeft. Dat maakt ieder mens uniek, iedere cliënt uniek. Ook cliënten die professionele zorg nodig hebben, willen als regisseur, op eigen wijze, ieder dag inkleuren met de ingrediënten van hun levensverhaal.   

Uit cliënten raadpleging blijkt dat inspraak in de zorg erg belangrijk gevonden wordt en soms niet voldoende ervaren wordt. We respecteren en erkennen de eigen regie van onze cliënt, en soms is de praktijk weerbarstig. We willen dat iedere cliënt het beste uit de dag kan halen, op de manier zoals bij hem of haar past. Met alle beperkingen die er helaas zijn. Maar vooral ook alle mogelijkheden die benut kunnen worden.

Wanneer we onze cliënten expliciet de boodschap ‘Nu is van u’ overbrengen, kunnen we daarmee aangeven dat de regie niet bij de zorgverlener maar bij de cliënt in handen is. Hoe kunnen wij in de rol van professional de cliënt helpen om het beste uit de dag te halen? We vragen op welke manier we kwaliteit kunnen toevoegen. Van inspraak naar samenspraak. Onze samenwerking wordt vastgelegd en gevolgd in het zorgplan. 

Het hoeft allemaal niet wereldschokkend te zijn. Het zit vaak in de kleine dagelijkse dingen. Afstemmen van zorgmomenten, zodat de wekelijkse kaartavond door kan gaan.  Rekening houden met de dagindeling bij een ochtend of avondmens. Juist wel of juist niet uitvoeren van bepaalde zorgtaken, vragen naar voorkeur in kleding, houding, voeding. Kennen en erkennen gezinsleden of mantelzorgers.

Met de regie bij de cliënt en een ondersteunende rol voor de zorgprofessional staat niet de zorg centraal, maar het leven zoals het op dat moment beleefd wordt. Nu is van u.

Plaats een reactie

Nieuwe reacties:
Anti-spamvraag

Let op! Uw reactie wordt direct zichtbaar op de website. De sitebeheerder heeft het recht ongewenste reacties zonder overleg te verwijderen.