Nieuws en voorzorgsmaatregelen Coronavirus

Vivent volgt de richtlijnen van het RIVM in het belang van de gezondheid van onze cliƫnten en onze medewerkers. Lees hier het laatste nieuws en de voorzorgsmaatregelen die we nemen.

Lees meer

Alleen het beste voor mama!

Woensdag 25 september 2019

Met 56 jaar kreeg ze de diagnose Alzheimer, de moeder van Kady en Lindy. “Wat een stap was het voor ons om op zoek te gaan naar een dagbesteding voor onze moeder. Ze moet het er naar haar zin hebben en ze moet altijd zelf mogen kiezen wat ze gaat doen”, vertelt Kady. Haar moeder is nu 58 en de Alzheimer is al ver gevorderd. “Als we hadden geweten wat ze bij Vivent doen en hoe goed het voelt, dan hadden we dit al veel eerder overwogen”, vertelt zus Lindy.

Direct een goed gevoel
“In de buurt is maar weinig voor jonge mensen met dementie (JMD). Eerst hebben we telefonisch informatie opgevraagd bij Vivent en toen zijn we met onze ouders gaan kijken. De zorgprofessional heeft ons verteld hoe het werkt en toen de cliënten aan het kopje koffie gingen, mochten wij meedoen.” Het voelde direct goed voor dit hecht gezin. Hun moeder kreeg binnen 1 minuut een band met haar lotgenoten. “Ze maakte een praatje met een andere cliënt die naar haar toe kwam om te zeggen dat hij het ook heel spannend vond in het begin. Maar dat hij nu van 1 dag naar 5 dagen was gegaan”, vertelt Lindy, “dat was heel speciaal om te zien”.

Alleen het beste is goed genoeg
“Alleen het beste is goed genoeg voor onze moeder. We wilden geen bejaardenhuis waar onze oma met Alzheimer zat. Mijn moeder staat nog in midden in het leven en onderneemt nog veel met onze vader. Nu dat die uitstapjes veel energie vergen van onze moeder wilden we niet dat haar hersenen, door stil te zitten, snel achteruit zouden gaan. Vandaar onze zoektocht. We wilden dat ze prettig wordt bezig gehouden, zodat we haar hopelijk nog lang bij ons kunnen houden!”, vertelt Kady.

Kleine handelingen zijn al een hele strijd
“Vrienden in onze omgeving denken dat Alzheimer ‘vergeetachtig zijn’ is. Niet dat alle handelingen, zoals een boterham smeren, al een hele strijd is. Het woord dagbehandeling is heel beladen, nu we het gezien hebben valt het ons 100% mee. Een andere ingang dan Mariaoord zelf, geen artsen in jasjes. Het voelt direct vertrouwt bij Vivent. We merken dat we echt begrepen worden en met de therapeuten erbij kunnen we er voor mijn moeder nog alles uithalen”, volgens Lindy.

Vroegtijdige hulp
“Zelf vinden we dat dit veel bekender mag worden. Ook bij huisartsen en de Alzheimerkliniek, zij gaan ervan uit dat onze moeder niet kan genezen, dus dat is het dan. Als we dit eerder hadden geweten, dan was dit ook al eerder normaal geweest voor mijn moeder om hierheen te gaan en niet zo spannend. Een bijeenkomst voor mantelzorgers, de herkenning van onze problemen en angsten, maar ook de hulp bij de zakelijke kant wordt persoonlijk gemaakt door de medewerkers van Vivent dagbehandeling JMD. Niets moet, maar alles mag. We gingen daar weg en het voelde niet dat mijn moeder een patiënt was. Daar gaat het ons om, want we willen alleen het beste voor haar”, geeft Kady aan. “Nu moeten we helaas nog wachten op de aanvraag en ondertekening, het traject duurt dan lang, zes weken, maar dan kan mijn moeder hier naartoe”.

Jonge mensen met dementie, Alzheimer

Volg ons op