Een dag uit het leven van thuiszorgcliënten Rien en Liesbeth Luyben

Maandag 1 oktober 2018

De heer en mevrouw Luyben hebben thuiszorg van Vivent. Met z’n tweeën wonen ze al dertien jaar in een flat in Vlijmen. Samen gaat het prima en ze zijn goed op elkaar ingespeeld. ‘Ik ben heel gehecht aan de mensen van Vivent’, zegt mevrouw Luyben. ‘Het zijn allemaal fijne mensen.’ Mevrouw Luyben merkt wel dat haar stemming wisselt door de medicijnen. Dat vindt ze vooral vervelend voor haar man. Uit alles blijkt dat ze zeer positief zijn ingesteld. Hoe ziet hun dag eruit?

8.00 uur
Het eerste moment van de dag dat de Medido begint te piepen is om 8.00 uur. Deze slimme medicijndoos geeft aan dat het tijd is voro de medicijnen en ‘spuugt’ de juiste medicijnen uit. Ze hebben er allebei één. Die van meneer Luyben gaat maar liefst vijfmaal daags af. Als hij een signaal gemist heeft doordat hij buitenshuis was, dan neemt hij de gemiste dosis bij thuiskomst. Met alle medicatie die zij nodig hebben is de Medido wel een uitkomst. De zorgprofessional van Vivent vult de Medido tweewekelijks bij met de medicijnen die ze zelf bij de apotheek halen.

10.00 uur
De thuiszorg van Vivent komt mevrouw Luyben helpen met de verzorging van haar stoma. Deze hield ze over aan een operatie waarbij een stuk darm werd weggenomen. Toen ze de stoma pas had, deed haar man de verzorging, maar vanaf een half jaar geleden mocht hij dat niet langer doen, vanwege een allergie die hij opliep in het ziekenhuis. Nu doet hij het alleen nog in noodgevallen, zoals afgelopen nacht. ‘Dan ga ik de hulp niet middenin de nacht uit bed bellen,’ vindt hij. Het huishouden doet mevrouw Luyben grotendeels zelf, ook kookt ze iedere dag. Alleen het strijkwerk besteedt ze uit. ‘Dat is nooit mijn hobby geweest’, lacht ze.

11.00 uur
De pedicure komt langs voor een voetbehandeling voor mevrouw Luyben. Ze kan niet meer zo goed lopen en daarom is het prettig dat de pedicure aan huis komt. Ze kennen elkaar al jaren, dus het is ook even gezellig bijkletsen.

13.00 uur
Hun jongste zoon komt langs om samen te lunchen. Ze hebben vier kinderen, waarvan er één in Venray woont en de rest in de buurt. Ze hebben veel contact met de kinderen, telefonisch en in levende lijve. In het dorp heeft meneer Luyben veel contact met de carnavalsvereniging, waarvoor hij actief is. Dit gaat voor een groot deel via de mail. Daarnaast kennen ze veel mensen in Vlijmen en voelen ze zich er echt thuis.

14.00 uur
Ze zijn met de auto nog erg mobiel en doen zelf altijd samen alle boodschappen op het plein in Vlijmen. Het is niet ver, maar omdat mevrouw Luyben niet meer zo goed loopt en de boodschappen ook nog mee moeten, pakken ze de auto.

16.00 uur
Beiden lezen heel veel. Vooral kranten, maar liefst twee per dag, maar ze genieten ook van de bladen van de leesportefeuille. Eind van de middag gaat de televisie aan en kijken ze de late programma’s van de avond ervoor, zoals Pauw en Jinek. Als meneer in de huiskamer een film gaat kijken, verhuist mevrouw naar de slaapkamer en kijkt naar Omroep Brabant. ‘We hebben goede gesprekken,’ zegt mevrouw Luyben, ‘en we wandelen soms een rondje om de vijver hiernaast.’ ‘Even naar de vissen kijken,’ vult haar man aan.

Volg ons op