“Ik voel me ’s nachts nooit alleen”

Maandag 11 oktober 2021

Vivent zorgt. En onze zorg gaat altijd door. Ook ’s nachts staan medewerkers cliënten met raad en daad terzijde. Verzorgende IG, Ine van Empel (55) vertelt over haar werk binnen het thuiszorg nachtteam van de regio ’s-Hertogenbosch. “Wij werken onder andere samen met BrabantZorg en Zorggroep Elde Maasduinen en dat loopt gesmeerd.”

Ine werkt sinds 1 juni 2021 in het nachtteam van Vivent. Daarvoor werkte ze onder andere in de acute nachtdienst van BrabantZorg. Ze voelt zich thuis in de nacht. “Ik vind het heerlijk! Je werkt alleen en dat vind ik fijn. Tegelijkertijd voel ik me nooit alleen. Je hebt contact met de centralist, van wie je je oproepen krijgt en met wie je kunt sparren. Verder kun je bij complexere situaties altijd terugvallen op collega’s of op bijvoorbeeld de huisartsenpost, als extra zorg nodig is. Met een collega plan ik bovendien altijd een nachtelijk koffiemomentje in, op ons kantoor in Vught. Even bijpraten, elkaar tips geven, ervaringen delen.”

Empathisch vermogen

De nacht is bijzonder. Mensen voelen zich sneller verward of angstig. Er wordt dan een beroep gedaan op het empathisch vermogen van medewerkers. “Je moet snel contact kunnen maken”, vertelt Ine. Ze laat altijd duidelijk van zich horen. “Ik zeg altijd meteen als ik binnenkom: ‘Hallo, ik ben Ine, ik ben de nachtzuster. Ik ben er voor u om te helpen. Wat is er gebeurd? Wat kan ik voor u doen?’ Als mensen angstig zijn is het goed om ze te laten praten. Gespreksonderwerpen heb je zo. Als ik bijvoorbeeld een mooi borduurwerkje zie, heb ik het daar over. Of ik zie foto’s van kinderen en kleinkinderen en stel daar vragen over. Dan zakt de angst vaak al snel.”

Comfortabel

Gemiddeld heeft ze ’s nachts zo’n 6 tot 7 bezoekjes. De hulpvragen zijn heel divers. “Dat is ook het leuke. Overdag heb je veel meer geplande zorg. ’s Nachts is het iedere keer weer anders, je weet nooit wie of wat je aantreft. Heel uitdagend. Wat we veel zien zijn valpartijen, soms met letsel en dan licht ik de familie in en bel 112 of de huisartsenpost. We worden ook ingeschakeld voor terminale zorg. Of voor technische handelingen zoals een lekkend stoma of een katheter die niet meer doorloopt. Soms ook zijn mensen gewoon bang. Dan vraag ik bijvoorbeeld of ik een lampje aan mag doen omdat het misschien te donker is, ik zorg dat de cliënt het lekker warm heeft of zet een kopje thee. Ik wil dat de cliënt het comfortabel heeft.”

Samenwerking

Ine en haar team werkt samen met BrabantZorg en Zorggroep Elde Maasduinen en vele andere kleinere zorgorganisaties. Ze merkt er weinig van. “En dat bedoel ik positief!”, legt ze uit. Het management heeft dit allemaal heel goed georganiseerd. Zo kunnen wij laten zien dat ook al ben je verschillend, je heel goed kunt samenwerken. Het doet er immers niet toe van welke ‘club’ je bent, je gaat allemaal voor hetzelfde: het comfort van de cliënt. Het loopt gewoon goed; we kunnen op afstand de zorgdossiers inkijken en de administratieve handelingen zijn beperkt tot een minuut of tien. Dat doe ik lekker thuis op mijn telefoontje, zo gepiept en dan lekker slapen.”

Over slapen gesproken, hoe gaat Ine daar mee om? “Ik heb daar mijn weg in gevonden. Ik ben om 7:30 uur thuis, doe de administratie en ga dan ontbijten. Ik slaap tot 12:00 uur. Om 18:00 uur eet ik gewoon met mijn gezin en daarna ga ik tot 22:30 weer naar bed. Om 23:00 uur begint de nachtdienst vanuit huis. Mensen vinden dat nog wel eens ‘spannend’: raakt je bioritme niet in de war? Dat valt reuze mee. Er is heel veel informatie op websites over dit onderwerp en als collega’s hebben we het er ook over. Zo ontdek je snel wat voor jou het beste werkt. Ik heb mijn draai helemaal gevonden!”

PS. Spreekt het werken in de nachtzorg jou ook aan? We hebben op dit moment een vacature. Bekijk de vacature.

 

Volg ons op