“We kijken nu nóg beter naar bewoners en hun gedrag”

Zaterdag 25 mei 2019

Voor sommige mensen is communiceren niet altijd (meer) vanzelfsprekend. Voor hen is de miMakkusmethode ontwikkeld: een belevingsgerichte benaderingswijze die de kwaliteit van leven bevordert. Het team van afdeling Kattenbosch in Vivent Mariaoord richt zich op jonge mensen met dementie en heeft onlangs een miMakkustraining gevolgd. Marielle, Kirsten en Toos delen graag deze waardevolle ervaring.

Beter kijken naar de bewoner

Marielle Rooijakkers is coördinerend verpleegkundige op afdeling Kattenbosch en heeft de miMakkus-scholing georganiseerd voor het hele team. De training vond plaats in het kader van het project Zorg met Aandacht. Teams kunnen zelf kiezen op welk thema zij zich willen richten om invulling te geven aan persoonsgerichte zorg. “We wilden deze training graag volgen omdat het de manier waarop we bewoners benaderen verbetert”, legt Marielle uit. “Je leert beter kijken naar bewoners en hun gedrag.”

Meegaan in de beleving

De beleving van bewoners is volgens Marielle heel belangrijk: “Dankzij de training leer je zien in wat voor beleving iemand zit en hoe jij meegaat in deze beleving. Daarbij leer je om iemands beleving niet meteen zelf in te vullen. Als iemand bijvoorbeeld naar buiten staat te kijken, dan kun je gewoon mee naar buiten gaan kijken in plaats van iemand daar weg te halen. Jij denkt dan misschien wel dat diegene naar buiten kijkt omdat het mooi weer is, maar misschien zit iemand gewoon te mijmeren. Je moet niet aannemen dat er iets is, maar je moet gewoon meegaan in de beleving.”

Persoonlijke benadering

Kirsten Meulendijk is verpleegkundige op afdeling Kattenbosch en Toos de Veer is hier werkzaam als voedingsassistente. Toos heeft veel profijt gehad van de training: ”Het grootste verschil dat ik na de training ervaar, is hoe ik zelf bewoners benader. Eerst was ik soms vluchtig en stónd ik naast de mensen. Nu weet je dat je op ooghoogte veel beter contact maakt. Je ziet zelf aan mensen wat ze wel en niet prettig vinden.” Door de miMakkus-scholing kan het team nog beter inspelen op iedere bewoner. Ook Kirsten is positief over de training: “We zorgen echt samen voor de bewoners en je voelt ook dat je er sámen voor staat. Als het je even niet lukt met een bewoner, dan kun je het los laten zodat iemand anders het even op een andere manier probeert.” Op deze manier kan het team voor iedereen klaar staan.

Het team zag in de training van miMakkus zeker een toegevoegde waarde. “Wij moeten accepteren dat mensen zijn zoals ze zijn en wij moeten daar zo goed mogelijk mee omgaan. Dit is dé methodiek die daarbij kan helpen”, besluit Marielle.

 


 

De miMakkusmethode in het kort. Een miMakker richt zich altijd op de volgende onderdelen:

  • Leegmaken: raak je gedachten, verwachtingen en beslommeringen kwijt en stel je open voor de ander.
  • Afstemmen op emotie en lichaamstaal: stem je gedrag, tempo en communicatie af op de beleving van de ander.
  • Fragmenteren: deel je handelingen op in kleine stapjes en geef de ander tijd om je te volgen.
  • Onderzoekende houding: blijf nieuwsgierig en creatief zoeken naar de behoefte van de ander.
  • Hier en nu: wat gisteren was, kan vandaag heel anders zijn.
  • Verrassen: kijk onbevangen en luchtig naar de mogelijkheden in contact en laat je verrassen.
  • Aanraking: lees uit de lichaamstaal af hoe dichtbij je mag komen. Respecteer de grenzen van de ander en van jezelf.

Volg ons op