Nieuws en voorzorgsmaatregelen Coronavirus

Vivent volgt de richtlijnen van het RIVM in het belang van de gezondheid van onze cliƫnten en onze medewerkers. Lees hier het laatste nieuws en de voorzorgsmaatregelen die we nemen.

Lees meer

“Alleen thuis ging niet meer, dus het was tijd om een beslissing te nemen.”

Dinsdag 3 december 2019

“Mijn partner Marise gaat nu al ongeveer 8 maanden naar de dagbehandeling. We hebben de beslissing om te beginnen bij de dagbehandeling JMD (jonge mensen met dementie) samen gemaakt met de Vivent casemanager. Op een gegeven moment, omdat ik nog werkte en Marise hele dagen alleen thuis zat, ging het gewoon niet meer. Dan ging ze zwerven, mij tegemoet lopen of naar school lopen als ik daar aan het werk was. Dat was niet fijn”, vertelt Ingrid Verhoeven.

De sfeer moest goed zijn

“Via de casemanager zijn we bij de dagbehandeling JMD van Vivent terecht gekomen. Het was beter als Marise gerichte activiteiten ging doen. We zijn eerst een keer gaan kijken, want de sfeer moest wel goed zijn. Als de sfeer niet goed was geweest, had ik misschien toch anders besloten. De mogelijkheden tot dagbesteding of dagbehandeling voor jonge mensen met dementie zijn zeer beperkt. De eerstvolgende is in Nijmegen, maar dan wordt het vervoer niet vergoed. Of je komt bij alleen activiteitenbegeleiding in Wijchen, waardoor we voor een vervolgstap weer moeten overstappen, dat schiet niet op. Dus de keuze was niet moeilijk”, zegt Ingrid.

De dagbehandeling geeft Marise rust en regelmaat en mij een stukje rust

Ingrid geeft aan, “de dagbehandeling geeft mij een stukje rust. Als ik nu op school ben is het niet meer nodig dat ik iedere vijf minuten op mijn telefoon kijk om te checken of ze niet weer ergens naartoe aan het wandelen is. Ik kan weer gewoon normaal functioneren in plaats van dat ik continu met één oog op iemand anders let. Voor Marise geeft de dagbehandeling meer regelmaat. De dag invulling is gestructureerd en daar heeft ze baat bij. Nu het geheugen van Marise achteruit gaat is deze structuur steeds belangrijker. Ook het contact met andere mensen is belangrijk, anders gaat ze zich afzonderen en zich alleen nog maar op mij focussen”.

Het is alleen maar fijn dat je de informatie met elkaar kunt uitwisselen om nog beter te sturen

“Ik heb zelf regelmatig contact met de behandelaars”, geeft Ingrid aan. ”We hebben regelmatig een overleg en via het digitale systeem kan ik gemakkelijk de behandelingen en activiteiten volgen. Dan lees je direct hoe het ging en wat de bijzonderheden zijn. Bij veranderingen ten aanzien van medicatie hebben we gewoon even tussendoor contact.

Het is fijn om te lezen wat ze allemaal gedaan heeft, want Marise kan me vaak niet alles vertellen. De behandelaren vragen ook hoe we het thuis doen of wanneer het tijdstip is dat het pillen geven beter uitkomt. Dat soort dingen moet je toch afstemmen. Ik heb haar iedere dag thuis dus ik weet op een gegeven moment wel wat wel werkt en wat niet werkt en als je daardoor mee kunt helpen met sturen, is het alleen maar fijn als je dat kunt uitwisselen”.

Ik heb echt het idee dat ze het naar haar zin heeft

“Marise heeft FTD, ze is druk en mensen vinden dat soms vervelend maar dat heeft ze zelf niet in de gaten. Anderen cliënten bij de dagbehandeling hebben dat ook wel eens, maar zij heeft er geen last van als anderen even vervelend uit de hoek komen. Soms heeft ze geen zin om naar de dagbehandeling te gaan, maar dat heeft iedereen denk ik. Ik heb echt het idee dat ze het naar haar zin heeft. Voor mij geeft het ook rust dat ze thuis wordt opgehaald en dat ik me daar geen zorgen over hoef te maken.

“De laatste keer bij het MDO (Multi Disciplinair Overleg) was de muziektherapeute er ook. Zij vertelde dat ze bij de muziektherapie Marise ook rustiger probeert te krijgen. De therapeut gaat dan wat langzamer de akkoorden spelen, zodat Marise de melodie ook langzamer moet spelen. Echter als het voor Marise te langzaam gaat, speelt ze er gewoon weer 4x zoveel noten tussendoor.

Ik vind dat wel grappig”, zegt Ingrid, “daar houd ik wel van. Daarnaast vindt ze de fitness ook echt fantastisch. Als ze thuis komt dan vertelt ze me dat ze wel veertig kilocalorieën verbrand heeft, alsof het gigantisch veel is. Dat is haar gedachtegang, maar het feit dat ze daar enthousiast over is, is heel fijn.”

Dagbehandeling JMD Vivent

Volg ons op