Nieuws en maatregelen Coronavirus

Lees hier het laatste nieuws van Vivent over de voorzorgsmaatregelen en versoepelingen in verband met het coronavirus.

Lees meer

“Dit smaakt naar meer”

Woensdag 17 februari 2021

Het restaurant waar ze werkt is vanwege de corona lockdown gesloten. Maar Maaike Huijgen (30) zit niet graag stil. Sinds november 2020 werkt ze als vrijwilliger bij Vivent De Hooghe Clock in ’s-Hertogenbosch.

Haar vriend Joost bracht haar op het idee. Joost is fietsmaatje bij Vivent. Hij maakt tochtjes met de duo-fiets met bewoners. “Voor jou hebben ze vast ook wel wat te doen”, zei hij tegen Maaike. “Ik ben toen op de website gaan kijken”, vertelt ze, “heb een mail gestuurd naar de vrijwilligerscoördinator en kon al snel langskomen voor een gesprek.” Een match werd gevonden: in een woning van Vivent De Hooghe Clock zochten ze een kok. En laat koken nou net een grote passie zijn van Maaike!

Alles vers

Elke donderdagmiddag is Maaike nu voor Vivent aan de slag. Ze begint om een uur of drie, speelt dan soms een spelletje rummicub mee of gaat wandelen met een bewoner. Tegen vier uur gaat ze de keuken in voor de avondmaaltijd. Ik kook dan wat er op het menu staat”, legt ze uit. “Gister nog heb ik spruitjesstamppot met slavinken gemaakt. Maar ik maak ook vaak pasta. Niks kant-en-klaar, alles vers!” Ze kookt voor de tien bewoners van de woning, ouderen met dementie. Maaike: “Door te koken neem ik het zorgteam veel werk uit handen. Ze zijn zó blij met hun vrijwilligers, dat maakt het erg dankbaar om te doen.”

Koken is een hobby

Spannend vindt ze het niet, koken voor een grote groep. “Het is niet zo ingewikkeld als het misschien lijkt”, vindt ze. “Gewoon een kwestie van goed timen, zodat alles op tijd klaar is.” Lacht: “Ik raak niet zo snel in paniek.” Als de bewoners gaan eten, helpt Maaike mee aan tafel en ruimt ze op in de keuken. Zelf eet ze thuis. “Ja, dan moet ik dus weer de keuken in, maar dat is niet erg. Koken is een hobby van me, anders moet je dit werk ook niet gaan doen.” Het leukst van alles vindt ze taarten bakken. “Soms kom ik wat vroeger naar Vivent De Hooghe Clock en bak ik een cake of een taart. Lekker voor de bewoners om ’s avonds na het eten een stukje te nemen, met een kopje koffie erbij.”

Bewoners leren kennen

Maaike is een ondernemend persoon. Ze had al eens een eigen bedrijf, waarbij ze taarten en desserts maakte in de Foodhall in Breda. Ook in Vivent De Hooghe Clock gaat ze een uitdaging niet uit de weg. Zo wil ze gaan kijken hoe ze de bewoners wat meer kan betrekken bij de voorbereidingen van de maaltijd. “Ze kunnen misschien spullen klaarzetten, groente snijden of dingen aangeven. In overleg met het zorgteam van de woning gaan we kijken hoe we dat kunnen invullen. Mooi toch?! Voor de bewoners is het een extra activiteit en voor mij de gelegenheid om bewoners wat beter te leren kennen, dat maakt het alleen maar leuker.”

Hoe moet het straks als de lockdown voorbij is en Maaike weer aan de slag kan bij haar werkgever? Blijft ze dan toch verbonden aan Vivent? “Als het in mijn werkschema past, blijf ik dit vrijwilligerswerk heel graag doen”, besluit ze. “Ik weet nu hoe leuk het is als je iets kunt betekenen voor een ander. Dit smaakt naar meer.”

Volg ons op