Nieuws en voorzorgsmaatregelen Coronavirus

Vivent volgt de richtlijnen van het RIVM in het belang van de gezondheid van onze cliënten en onze medewerkers. Lees hier het laatste nieuws en de voorzorgsmaatregelen die we nemen.

Lees meer

“Ik doe alles voor die glimlach”

Maandag 25 februari 2019

Vivent heeft in de regio ‘s-Hertogenbosch tien locaties voor dagbesteding. In elke gemeente één, zodat niemand ver hoeft te reizen. Mariëlle van Kessel werkt op zorgboerderij De Heesdonck in Schijndel. Ze zit daar volledig op haar plek en vertelt vol vuur over haar werk: “Het is een feest om hier te mogen werken. Kijk eens hoe mooi het is!”

Mariëlle: “De Heesdonck is een professionele dagbesteding. Hier komen ruim twintig cliënten die te maken hebben met geheugenproblemen, lichamelijke beperkingen of psychische problemen. Ze zijn allemaal ouder dan 55. Da’s een bewuste keuze. Jongeren hebben een andere daginvulling nodig dan ouderen. Daarbij is niet elke cliënt ‘gemaakt’ om de hele dag binnen te zitten. Zo koos Wim bijvoorbeeld heel bewust voor De Heesdonck. Hij zou doodongelukkig worden als hij de hele dag binnen (kaart)spelletjes moest doen. Hier kan hij naar buiten, dieren voederen, werken in de moestuin of vissen in de vijver.”

Denken in mogelijkheden

“We zorgen er hier voor dat mensen kunnen bewegen, hun geheugen trainen en creatief bezig zijn. Wie behoefte heeft aan een praatje, kan zijn hart hier ophalen. Maar het is nooit verplicht. De cliënt bepaalt altijd zelf waaraan hij meedoet. Niets moet en bijna alles mag hier. Zo hebben we hier een aantal fanatieke jeu de boules-spelers. Die gaan zelfs in de winter door. Dan plaatsen we een tent over de baan heen en zetten we er gewoon een kacheltje bij. We kijken naar wat mensen nog kunnen. Dat blijkt vaak meer te zijn dan ze zelf soms denken. Dat besef geeft zo’n groot gevoel van eigenwaarde. Ik doe alles voor de glimlach die ik dan op het gezicht van een cliënt zie verschijnen.”

Laten uitblinken

Mariëlle: “Zo is er hier een mevrouw met dementie die de was voor de zorgboerderij doet. Zij voelt zich daardoor belangrijk en heeft het gevoel dat ze er toe doet. Puur door haar die taak te geven, werd ze veel zelfverzekerder en voelde zij zich nuttig. ‘Fijn dat ik de was voor jullie kan doen’, zegt ze regelmatig. En wij zijn er natuurlijk enorm mee geholpen!” Mariëlle vertelt met stralende ogen verder: “Piet, oud-hovenier, is onze ‘chef tuin’. Drie keer per week komt hij hier in de tuin werken. Hij geeft regelmatig advies over de planten en hoe bomen moeten worden gesnoeid. Piets familie vindt het fijn dat hij hier op zijn plek is. Thuis vertelt hij vol trots over zijn werk op de zorgboerderij. Mensen doen hier dingen waarin ze uitblinken, waardoor hun zelfvertrouwen groeit. Samen houden we zo de boerderij helemaal op orde.”

Trots

“Wij willen onze cliënten een warme, veilige omgeving bieden waarin zij zich thuis voelen en tot hun recht komen. Pas was een cliënt net te laat op het toilet. Dat is super vervelend, vooral voor hem. Maar als ik meneer dan kan helpen en hij een kwartier later weer met opgeheven hoofd rondloopt en me een natte pakkerd geeft, ben ik er trots op dat ik in de zorg werk. Maar ook een glimlach, een bedankje of iemand die zegt blij te zijn mij te zien, kan mijn dag maken. Dan voel ik dat ik er mede voor kan zorgen dat onze cliënten het beste uit hun dag kunnen halen.”

Volg ons op