“Ik leef altijd naar de woensdag toe”

Woensdag 6 oktober 2021

 

Van alle deelnemers aan de woensdaggroep van de Dagbesteding in Vivent Hof van Hintham komt Jet Voogt (91) er het langst. Negen jaar geleden kwam ze voor het eerst met haar man Jo een kijkje nemen. Sinds hij 2,5 jaar geleden overleed, komt ze alleen. “De dagbesteding is nu een extra fijne afwisseling in mijn week. Ik leef altijd naar de woensdag toe.”

Een heel leven

Toen Jet en haar man Jo hun woning aan het Hinthamerpark verruilden voor een appartement vlakbij Vivent Hof van Hintham, lieten ze een heel leven achter zich. “In ons oude huis had ik nog een ateliertje voor mijn hobby edelsmeden. Toen we verhuisden, heb ik na 25 jaar mijn gereedschap weggedaan. Solderen en lassen is te gevaarlijk in de huiskamer”, verklaart ze. Ook de hechte band die het echtpaar had met de buren, veranderde door de verhuizing. “We bleven goede vrienden, maar we hadden natuurlijk minder contact dan toen we nog naast elkaar woonden. Dat misten we echt in het begin. Dat Vivent in Hof van Hintham startte met dagbesteding voor ouderen, kwam voor ons precies op tijd. Naar zoiets waren we op zoek.”

Priegelwerk

Jet en Jo voelden zich snel thuis in de nieuwe groep. “Mijn man ontmoette hier een mevrouw die ook slechtziend was, net als hij. Dat was zijn vriendin, zei hij altijd. Zij hebben veel aan elkaar gehad.” Jet vond vooral de creatieve activiteiten leuk. “Door het edelsmeden hield ik al van priegelwerk, dat kwam hier goed van pas”, glimlacht ze. “We maakten onder andere kralen van klei, we beschilderden vogelhuisjes en maakten vlinders. Die hangen hier nog steeds aan de muur. Ik heb ook eens een schilderij gemaakt van de boerderij van mijn zoon. Eén van de vrijwilligsters had die voor me uitgetekend, op basis van een foto.”

Draai gevonden

Het overlijden van haar man maakt de dagbesteding nu nog waardevoller voor Jet. “Jo en ik zijn ruim zestig jaar getrouwd geweest, we waren gelukkig en tevreden. Ik vond het heel moeilijk om hem te zien aftakelen, daarom kan ik erin berusten dat hij er niet meer is. Aan klagen doe ik niet, daar heb je niks aan. Ik heb mijn draai wel weer gevonden. Mijn kinderen zorgen heel goed voor me, dat zijn schatten. De thuiszorg helpt met het huishouden en sinds ik een paar keer zomaar ben gevallen, haalt vrijwilligster Diny van den Brand me elke woensdag thuis op voor de dagbesteding. We kennen elkaar al negen jaar, ze was zelfs op de uitvaart van Jo. Het is fijn dat ik met haar ook over Jo kan praten.”

Afleiding

Jet is blij dat de dagbesteding door corona niet al te lang gesloten bleef. “Het was een vreselijke tijd voor onze familie, want mijn schoondochter is in de eerste golf aan corona overleden. Ze was pas 58. Ik ben blij dat ik hier weer elke week naartoe kan voor wat afleiding, al was het maar om een spelletje te doen of een tijdschrift te lezen. Ik geniet in stilte van de reuring om me heen. Aan het einde van dag kom ik heel voldaan weer thuis.”

Volg ons op