“Ik vind het mooi dat ik veel kan bijdragen aan de waardigheid van cliënten”

Maandag 25 maart 2019


Fysiotherapeut Koen Toirkens behandelt cliënten in de woonzorgcentra van Vivent, maar komt ook bij mensen thuis. Koen werkt vooral met kwetsbare ouderen. “Ik vind het mooi dat ik eraan kan bijdragen dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen functioneren.”

“Toen ik begon aan mijn opleiding fysiotherapie, dacht ik dat ik iets met sport wilde doen. Tijdens mijn stage bij Vivent ontdekte ik dat ik het ontzettend leuk vind om met ouderen te werken. Daar bleken mijn kwaliteiten te liggen. Ik ben geduldig en vind het fijn dat ik hier naar het grotere geheel kan kijken. In een fysiotherapiepraktijk of ziekenhuis werk je heel ‘hands on’ en zie je cliënten vaak maar een korte periode. Hier behandel ik niet alleen een knie of rug, maar kijk ik echt naar het allesomvattende welzijn van de cliënt en begeleid ik mensen soms zelfs tot het einde van hun leven. Ik geniet ontzettend van de verhalen die mensen mij vertellen en leer daar veel van.”

Kwaliteit van leven vergroten

“Regelmatig ben ik de eerste Vivent-medewerker die bij een cliënt thuiskomt. De fysio is laagdrempelig. Het fijne van Vivent is dat we alle expertises in huis hebben en je snel kunt schakelen met collega’s. Als ik denk dat een cliënt baat heeft bij thuiszorg, een bezoek van een ergotherapeut of een voedingsadvies is dat in een mum van tijd geregeld. Zo zorg ik er, samen met mijn collega’s voor, dat de kwaliteit van leven van cliënten zo groot mogelijk is en blijft. Zo was er een mevrouw van 92 die zelfstandig in een appartement in de Bossche binnenstad woonde. Ze was na een valpartij opgenomen in het ziekenhuis. De zorg van een zorgappartement had ze nog niet nodig, maar alleen in haar huis had ze het soms wel moeilijk. Familie heeft ze niet en ze kreeg zelden bezoek. Door haar valpartij kon ze niet meer naar het winkelcentrum lopen, iets wat ze graag deed. ‘Het hoeft voor mij niet meer’, zei ze. Via het Vrijwilligerspunt vond ik een maatje dat haar nu een paar keer per week bezoekt en met haar wandelt. Zo bouwt ze conditie op en kan ze weer naar het winkelcentrum. Ik zag haar hierdoor helemaal opleven. Je verwacht dat misschien niet, maar dat hoort ook bij mijn werk.”

Staan voor je standpunt

Soms zit meerwaarde in iets kleins. “Een mevrouw met diabetes kwam na een heupoperatie uit het ziekenhuis. Ik behandelde haar man en zag haar lopen. Daar klopte iets niet aan. Bleek ze een blaar op haar hak te hebben. Ik schakelde een wondverpleegkundige in die haar diezelfde dag behandelde. Dat geeft vertrouwen tussen de cliënt en mij.” Vertrouwen was er ook bij een andere cliënt. “Ik behandelde een meneer die van sport hield net als ik, maar zelf weinig motivatie had om te bewegen. Ik wist precies tot hoe ver ik bij hem kon gaan en wist precies wat ik moest zeggen om ervoor te zorgen dat hij actie ondernam. Op een dag kwam ik bij hem. Hij ging kapot van de pijn en was in tranen. Hij wilde niet dat ik de huisarts belde, waarschijnlijk omdat hij zelf ook wel vermoedde dat er iets goed mis was. Ik belde toch. Soms moet je staan voor je standpunt. Bleek hij kanker te hebben, die was uitgezaaid. Drie dagen later overleed hij. Zoiets blijft je altijd bij.”

Volg ons op