Nog middenin het leven

Woensdag 27 oktober 2021

Rien de Keijzer (75) is een bezige bij. Sinds 1970 is hij actief in allerlei vormen van vrijwilligerswerk in zijn woonplaats Den Dungen. Omdat de jaren gaan tellen, heeft hij het vele werk beetje bij beetje afgebouwd. Maar zijn werk in Vivent Donkenhof wil hij voor geen goud kwijt. “Ik ben dankbaar dat ik dit mag doen.”

Filmpjes maken

Het begon allemaal in 1995. De toenmalig directeur van De Donk kreeg voor zijn jubileum een videocamera. ‘Daar moeten we iets mee gaan doen’, meende hij. ‘Maar wat?’ Rien, een kennis van de directeur, wist het wel: Filmpjes maken over het dorpse leven van Den Dungen en die beelden uitzenden op het eigen televisiekanaal van de locatie. “We zijn toen een maandjournaal gaan maken”, legt hij uit. “Over bijvoorbeeld carnaval, de kermis, zeskamp, het bouwdorp. En later hebben we ook de kerkdienst opgenomen. Hartstikke leuk werk en fijn voor de bewoners, want die kregen zo te zien wat er allemaal in het dorp speelde.”

Extra werk

Deze filmpjes maakt Rien nu nog altijd. “We hebben alleen geen eigen televisiekanaal meer, dus ik zet ze op een stick, zodat de bewoners de beelden kunnen zien op een scherm. De kerkdienst is te zien via internet.” In de loop der jaren is Rien steeds meer gaan doen. “In 2002 sloot de fabriek waar ik werkte en kwam ik thuis te zitten. Dat is niks voor mij, dus ik ben met Vivent gaan praten over extra taken. En nu ben ik de hele donderdag aanwezig om te helpen bij de Dagbesteding. Ik doe daar van alles: ik kook soep, bak friet, ’s avonds zing ik mee in het koor en als ze een mannetje tekort komen om te rikken, schuif ik mee aan. Heel gezellig is dat. Ik woon al 50 jaar in Den Dungen, dus ik ken veel mensen.”

Voldoening

Zijn vrouw Nellie werkt ook als vrijwilliger bij Vivent Dagbesteding. “Zij doet het zelfs al twee jaar langer dan ik, ze is in 1993 begonnen. Baas boven baas.” Nellie en Rien genieten van hun werk. “Het mes snijdt aan twee kanten”, vertelt hij. “Het is hartstikke leuk om mensen blij te maken, met een kop verse soep, een gebakken eitje. Of door samen liedjes van vroeger te zingen in het koor. Maar vooral ook door gewoon een praatje te maken. Over voetbal, dingen die in Den Dungen zijn gebeurd, alledaagse zaken. Tegelijkertijd geeft het mij veel voldoening dat ik dit mag doen. Ik ben lekker bezig, heb een doel, ontmoet mensen. Thuis zitten verveelt al snel.”

1 april grap

Een grapje op zijn tijd maakt het werk extra leuk. Rien vertelt over een geslaagde 1 april grap. “We hebben eens opnames gemaakt van zeehonden in het Dolfinarium Harderwijk. Die beelden hebben we versneden met opnames van de Meersche Plas in Den Dungen. Alsof die zeehonden in Den Dungen aan het rondzwemmen waren. Haha! Die grap sloeg wel aan, mensen trapten er massaal in.” Hij geniet van de anekdote en voelt zich duidelijk op zijn plek bij Vivent Donkenhof. “Zolang ik vitaal blijf, hoop ik dit werk nog vele jaren te kunnen doen. Dertig jaar geleden zou ik nu al tien jaar in het bejaardenhuis hebben gezeten. Zo ging dat toen. Gelukkig zijn die tijden veranderd; ik sta nog middenin het leven.”

Volg ons op