TTV Team: specialistische zorg aan huis

Woensdag 1 november 2023

Een nieuwe naam en een jubileum. Het voormalige VTT team van Vivent gaat verder onder de naam TTV team en viert op 1 november 2023 haar 25-jarige bestaan. Wat doet het team precies? Wat kunnen ze betekenen voor cliënten? Wat maakt het werk zo leuk? En waarom is de naam veranderd? We vragen het aan verpleegkundigen Danique Bijsterbosch (32) en Marion Montrée (58).

De speciaal opgeleide verpleegkundigen van het Technische Thuiszorg Verpleegkundigen team (TTV) vormen een groep van 14 mensen. Zij bieden 24 uur per dag speciale zorg die je normaal misschien alleen in het ziekenhuis zou verwachten, zoals pijnbestrijding, palliatieve sedatie, antibiotica per infuus, bloedtransfusie en katheters. Met de nieuwe naam speelt het team in op de actuele situatie. Marion: “Veel andere instellingen gebruiken al de naam TTV en ook de landelijke opleiding heet zo. Daar sluiten wij nu op aan.”

Sparren met de huisarts

Net als Marion, 20 jaar geleden, stapte ook Danique enkele jaren terug over van het ziekenhuis naar de wijkverpleging. Ze zijn blij met hun keuze van destijds. Danique: “In de wijkverpleging is het contact persoonlijker, we zijn te gast bij de cliënt. Bovendien is er minder hiërarchie.” Marion knikt: “In het ziekenhuis is het toch de arts die bepaalt en de verpleegkundige die de uitvoering mag doen. In de wijkverpleging word je meer op je expertise aangesproken.” Danique: “Klopt, wij werken bijvoorbeeld nauw samen met de huisartsen en regelmatig krijgen we dan de vraag of wij even met hen willen sparren over een casus; dat is fijn.”

Prettig voor de cliënt

Voor de cliënt is de zorg die het TTV team van Vivent verleent een uitkomst. “Mensen hoeven niet de deur uit voor hun zorg”, legt Marion uit. “Een bezoek aan het ziekenhuis, zeker als dat vaker moet plaatsvinden, is voor veel mensen toch belastend: het wordt soms als spannend ervaren, je krijgt te maken met veel prikkels en het reizen kan vermoeiend zijn.” Danique: “Dankzij onze zorg hebben ze al die trubbels niet en kunnen ze lekker in hun vertrouwde omgeving blijven. 70% van ons werk bestaat uit palliatieve zorg en daarbij mogen we de tijd nemen voor het begeleiden van de cliënt en zijn of haar naasten; we worden minder gestoord door oproepsignalen of andere afleiding.”

Het TTV team

Sinds enige tijd biedt het TTV team ook immunotherapie aan. Danique legt uit: “Bij deze therapie wordt de groei van kankercellen geremd, met minder bijwerkingen dan chemo.” Marion: “We worden daar steeds vaker voor gevraagd. Een mooie uitbreiding van ons pakket, waardoor we nog meer mensen thuis kunnen helpen met onze specialistische zorg.”

Zie meer info over het TTV team.

Volg ons op