Nieuws en voorzorgsmaatregelen Coronavirus

Vivent volgt de richtlijnen van het RIVM in het belang van de gezondheid van onze cliënten en onze medewerkers. Lees hier het laatste nieuws en de voorzorgsmaatregelen die we nemen.

Lees meer

“Wat ik wil is een beetje vreugde brengen”

Woensdag 6 mei 2020

“Soms zit ik twee uur met iemand aan tafel. Een andere keer is het een half uur. Soms zingen we liedjes, kletsen we wat, of zeggen we gewoon even niets. Net waar op dat moment behoefte aan is.” Mirella  Islamovic (32) bezoekt als vrijwilliger bewoners met dementie in Vivent Hof van Hintham, en vertelt daar met passie over.  

“Ik doe het nu bijna twee jaar en vind het ontzettend leuk om te doen”, zegt ze. Het werk vraagt kalmte, geduld, inlevingsvermogen en zorgzaamheid. Eigenschappen die bij haar passen. “Ik ben nog op zoek naar een betaalde baan, heb de opleiding Social Studies gedaan en dacht altijd dat ik zou willen werken in de psychiatrie of in de reclassering. Maar door dit vrijwilligerswerk weet ik het nu zeker: in de ouderenzorg wil ik verder en dan met name op het gebied van welzijn. Daar ligt mijn kracht.”

Open houding

Gemiddeld drie keer per week bezoekt Mirella Vivent Hof van Hintham. Elk gesprek gaat ze met een open houding in. “Je kijkt naar hoe iemand zich voelt, wat hij kan en wil. Dat bepaalt wat je doet en dan gaat het verder vanzelf. Zo bezoek ik regelmatig een meneer die nauwelijks praat, maar die het gewoon fijn vindt dat er iemand is. Met hem drink ik een kopje koffie, ga ik wandelen, speel ik een bordspel. Ik weet dat hij graag aangeraakt wordt, dus pak ik regelmatig zijn hand vast. Kleine dingen die veel kunnen betekenen.”

Snapchat

Met één van de bewoners gaat ze regelmatig ‘op reis naar Italië’ … “Haha, ja dat zit zo: deze man was vroeger reisleider in Italië. Met Google Streetview gaan we terug naar de plekken waar hij vroeger werkte en zo’n mooie tijd heeft beleefd.” Een andere bewoner, een mevrouw, praat graag, dus dan is Mirella vooral een luisterend oor. “Je probeert aan te sluiten”, zegt ze. “Zo is er een mevrouw die dol is op snapchat. Bij haar maak ik vaak foto’s en filmpjes met behulp van snapchatfilters, zodat je gekke afbeeldingen van gezichten krijgt of filmpjes met rare hoge stemmetjes. Dat vindt ze geweldig; we liggen dan echt in een deuk.”

Muziek

Ze wil, zoals ze zelf zegt, ‘een beetje vreugde brengen’. En muziek is daarbij een geweldig middel. Als Mirella weet wat de favoriete muziek is van een bewoners, speelt ze even voor dj en laat ze via YouTube The Beatles door de kamer schallen, of bijvoorbeeld Frank Sinatra. “Even later zitten we dan samen mee te deinen. Aan de signalen die iemand afgeeft merk ik of iemand dat leuk vindt; een glimlach op iemands gezicht, ogen die gaan twinkelen.” Lacht: “Helemaal prachtig natuurlijk als mensen de liedjes mee gaan zingen.”

Gezien worden

“Ieder mens wil gezien worden, dat is mijn motto. Ik ga met de bewoners om, zoals ik ook met vrienden omga”, vertelt Mirella, “wel op een beleefde manier, natuurlijk. En bovenal met heel veel respect. Voor wat ze hebben gedaan, voor wie ze waren en – vooral ook – voor wie ze nu zijn.”

Volg ons op