Nieuws en maatregelen Coronavirus

Lees hier het laatste nieuws van Vivent over de voorzorgsmaatregelen en versoepelingen in verband met het coronavirus.

Lees meer

“Wat je niet kunt, kun je altijd nog leren”

Woensdag 11 november 2020

Lopen, praten, zelf eten, zichzelf wassen en aankleden. Alles moest Marian van Lent (64) uit ’s-Hertogenbosch weer leren, na een zware hartoperatie en twee herseninfarcten. Na zes weken revalideren bij Vivent Mariaoord merkt ze dat het langzaam beter gaat. “We redden het nu samen wel, hè Marian”, zegt haar man Peter (72).

Ze hebben een zware tijd achter de rug. Tussen januari en juli 2020 verbleef Marian vele weken in het ziekenhuis en leverde ze steeds meer in. “Ik kon op een gegeven moment niks meer”, zegt ze. Peter knikt: “Ze kon amper praten, zat in een rolstoel en had nergens kracht voor. Door haar verblijf op revalidatieafdeling Heeseind in Vivent Mariaoord is de situatie ten goede gekeerd.”

Nieuwe werkelijkheid

Daar leerde Marian omgaan met de nieuwe werkelijkheid. Ze kreeg fysiotherapie en logopedie en werd ondersteund bij het uitvoeren van alledaagse handelingen. Peter: “Ze leerde er trappen lopen, zichzelf wassen, kleine stukjes wandelen, zelf eten. Alles eigenlijk. Ik kwam meestal twee keer per dag op bezoek en in het weekend kwam vaak ook familie langs. Dan gingen we samen eten, heel gezellig.” Marian: “Het was fijn daar, maar natuurlijk was ik blij toen ik weer naar huis mocht.”

Zelf doen

Thuis doen ze het echt samen. “We hebben geen kinderen, er komt ook geen thuiszorg”, zegt Peter. “Zolang het kan, doen we het zelf. Dat vinden we het fijnst.” Dat betekent dat er veel van Peter wordt gevraagd. “Ik help Marian, doe het huishouden, kook het eten, laat de hond uit.” Marian doet wat ze kan. En dat is al best veel. Steeds vaker gebruikt ze de rollator in plaats van de rolstoel, ze gaat met de stofdoek door het huis, loopt zelf de trap op naar de badkamer en helpt mee bij het koken. Peter: “Twee keer per week gaan we naar Vivent Mariaoord, voor de fysiotherapie en de logopedie, en dat heeft effect. Ze heeft meer kracht in haar benen en het praten gaat beter.”

Positief

De twee genieten van elkaar, van hun dagelijkse wandeling door het park, van het luisteren naar de radio en het kijken naar kookprogramma’s op tv. Peter: “Politieseries vinden we ook leuk om te zien, zoals Flikken Maastricht.” Marian: “Zondags gaan we op bezoek.” Peter: “Ja, dan eten we soep bij een tante van Marian. Een leuk uitstapje altijd.” Wat opvalt is hun positivisme. “Marian is een vechter”, zegt Peter. “Ze geeft niet op. Natuurlijk lukt niet alles. Dan zeg ik altijd dat het allemaal goed komt, dat het elke dag een stukje beter gaat.” Marian: “Hij doet het zo goed; hij kookt ook lekker. Rode kool met appeltjes bijvoorbeeld, heerlijk.” Peter lacht: “Ik kon niet koken, maar wat je niet kunt, kun je altijd nog leren. Dat is een beetje ons levensmotto geworden.”

 

Lees hier meer over revalideren bij Vivent.

Volg ons op