Nieuws en voorzorgsmaatregelen Coronavirus

Vivent volgt de richtlijnen van het RIVM in het belang van de gezondheid van onze cliënten en onze medewerkers. Lees hier het laatste nieuws en de voorzorgsmaatregelen die we nemen.

Lees meer

“We kijken vooral naar de dingen die wél lukken”

Woensdag 3 juni 2020

Met haar werk als kindercoach en de zorg voor haar vader Piet (88) en moeder Betsie (86) zijn de dagen van Franka Voortwist-van Hal goed gevuld. Samen met haar man René, zus Marja en het thuiszorgteam van Vivent slaagt ze erin om alle ballen in de lucht te houden. “Op deze manier kunnen mijn ouders samen blijven wonen. Dat is me heel veel waard.”

Moeder Betsie krijgt al sinds langere tijd thuiszorg, nadat ze vanwege heupproblemen steeds minder mobiel werd. Met haar man Piet woont ze in een appartement in Schijndel. Toen Piet na een val ook zorg nodig had, werd steeds vaker een beroep gedaan op Franka. “Ze lopen allebei met een rollator”, vertelt ze. “Je staat er niet bij stil, maar dan worden veel handelingen lastig. Simpele dingen zoals de was uit de trommel halen, de tafel dekken, opruimen in huis. Daar hebben ze hulp bij nodig.”

Enthousiast thuiszorgteam

Het team van Vivent is er alle ochtenden en avonden om onder andere te helpen met het aan- en uitkleden, wassen en douchen en het aantrekken van de steunkousen. “Ik ben ontzettend blij met hen”, aldus Franka. “Ik heb een vast contactpersoon, krijg direct antwoord op mijn vragen. Ook via de app gaat dat prima. Verder zijn het stuk voor stuk leuke, enthousiaste mensen die hun werk met veel liefde en aandacht doen.” Voor haar ouders zorgt de komst van de thuiszorg voor structuur en het is ook een sociaal moment. Een extra contact. “Heel belangrijk, als je wereldje kleiner wordt en je steeds meer aan huis gebonden bent.”

Facetimen

Franka bezoekt haar ouders meestal drie keer per week. “Nu in de coronatijd ben ik er zelfs elke middag, omdat ze vanwege de risico’s op besmetting bijna geen aanloop meer hebben van andere mensen. Mijn zus Marja bijvoorbeeld, die het Downsyndroom heeft en begeleid woont, kwam eerst altijd elk weekend bij mijn ouders. In plaats daarvan bellen ze nu via Facetime elke avond met elkaar. Ik heb mijn moeder in een week tijd geleerd hoe ze dat moet doen en ik vind het zo stoer van haar dat ze dat heeft opgepakt! Ze is er ook echt trots op: ‘Dat kan ik dus nog wél’, zegt ze dan.”

Andere praat

Als het straks weer kan, gaan Betsie en Piet weer een dag per week naar de dagbesteding bij Het Spectrum in Schijndel. “Heel waardevol”, zegt Franka, “want dan hebben ze even weer wat ‘andere praat’ en kunnen ze een spelletje doen, iets knutselen, samen eten. Weet je wat ook zo fijn is? Het wekelijkse bezoek van Home Instead. Vivent tipte mij over die organisatie en dat is een schot in de roos. Elke donderdag komt een medewerker langs om gezellig samen dingen te doen met mijn ouders. Een kopje koffie drinken, rummycubben, een potje kaarten.”

Mooie momenten samen

“We proberen het luchtig te houden”, besluit ze. “We kijken vooral naar de dingen die nog wel lukken en halen daar voldoening uit. Ik neem wel eens poffertjes mee of maak de soep zoals mijn moeder die vroeger maakte. Mooie momenten zijn dat, want ze houden van lekker eten. Verder vinden ze het heerlijk als familie en vrienden langskomen, ze genieten als de zon schijnt, kijken graag naar Omroep Brabant en de lokale omroep, luisteren naar muziek. Maar het belangrijkste van alles: ze zijn samen!”

Volg ons op