“Als je met z’n allen hard werkt, is er daarna ook gewoon ruimte om te lachen.”

Danny en Elise werken als verpleegkundigen op onze revalidatieafdeling Heeseind in Vivent Mariaoord. Een prachtige werkplek midden in een natuurgebied omringd door kleine landbouwpercelen, bos en heide. Cliënten revalideren hier na bijvoorbeeld een CVA, bij COPD of na een heup- of knieoperatie. Het doel is hun herstel en dat zij weer naar huis kunnen. Het is natuurlijk ook belangrijk om de revalidatie zo leuk mogelijk te maken. Allereerst natuurlijk voor de cliënten, maar ook binnen het team.

Successen vieren met het team

Elise vertelt: “Ik denk dat wij wel een heel vrolijk en enthousiast team zijn. Dat we alles heel positief benaderen. Dat is ook wel iets wat ik heel positief vind hier, niet zo serieus, dat het gewoon gezellig is. Als iemand op de afdeling een diploma heeft gehaald, of een traject met een cliënt goed heeft afgerond, mag dat natuurlijk ook gevierd worden. Ik ga meteen naar mijn collega’s toe om het te zeggen.” Danny stemt in: “We hebben ook wel aandacht voor elkaar met een appje of met een kaartje. Op die manier proberen we wel de waardering naar elkaar uit te spreken. Ook in tijden dat het minder gaat met iemand.” Elise: “Dat maakt je wel hecht als team. Als je én de successen deelt, maar ook de verdrietige momenten. Daardoor ga je ook makkelijker naar elkaar toe, denk ik.”

Genieten van het afwisselende werk

Wat het werk op de revalidatieafdeling zo leuk maakt? Daar kunnen Danny en Elise het wel met elkaar over eens zijn: er samen met het team voor zorgen dat de revalidatie van de cliënten goed verloopt en dat er veel gelachen wordt. Elise: “Voor mij is het ook leuk dat we een wat jonger team hebben. Maar je kan natuurlijk ook lachen met de oudere mensen op de afdeling. Ik vind het werk ook heel leuk omdat het heel veel uitdaging geeft. Je leert veel en we hebben gewoon een leuke baan, het is elke dag anders.”
Die afwisseling vindt Danny ook fijn: “Ik denk dat we daar ook wel van kunnen genieten. Van de vele wisselingen in de opnames en de wisselende werkdruk. Het blijft heel dynamisch.”

Samen het beste uit de revalidatie halen

Bij Vivent halen we samen het beste uit de dag. En bij de revalidatieafdeling haalt het team samen met de cliënten het beste uit de revalidatie. Hoe doen ze dat? Danny lacht: “Koffie. We hebben een fijne opstart samen en de pauzes maken we leuk en gezellig. Dat kan al door iets heel kleins, zoals bijvoorbeeld een gebakken ei op zondag. En we hebben regelmatig gebak.” Ze doen het echt samen. Danny: “Soms komt een cliënt binnen en vraag ik me echt af wat we samen nog kunnen bereiken. Ik hoop dan dat we die cliënt – die behoorlijk aangedaan is – weer op een niveau kunnen krijgen waardoor die weer naar huis kan. Dat zijn dan wel successen die je met elkaar behaalt en waar je echt van geniet.”

Daar is Elise het ook mee eens: “De kleine dingetjes, bijvoorbeeld dat mensen moeten leren hoe ze zelf hun bed opmaken of zelf kunnen spuiten bij diabetes. Dat lijkt misschien iets heel sufs, maar het is heel leuk om dat samen te leren en dat de cliënt het dan na een week zelf doet. Dat is zo leuk om te zien.”

Oprechte aandacht voor elkaar

Aandacht geven aan elkaar is natuurlijk altijd belangrijk. Maar vooral bij de opstart ben je er echt voor elkaar. Danny vertelt: “Of je nu een nieuwe collega krijgt of een nieuwe cliënt hebt, de tijd en aandacht voor het eerste gesprek is heel waardevol. Het is niet het vragenlijstje waar je 10 minuten voor hebt en dan weer doorgaan. Nee, we proberen bij de start echt de tijd te nemen en aandacht te geven. Die tijd is er niet altijd, maar die proberen we als team wel samen te maken.” Danny geeft een voorbeeld: “We hebben 4 units en we proberen, als het ergens drukker is, er voor elkaar te zijn. We zoeken daar als team vaak balans in.”

Danny en Elise zijn op zoek naar nieuwe collega’s. Kom jij het revalidatieteam versterken?