“De dagbesteding is voor mij echt een uitje”

Mevrouw Van de Weem kijkt er iedere keer weer naar uit. “Voor mij is het echt een uitstapje”, zegt ze over de dagbesteding die Vivent in Vught organiseert.

99 (!) jaar is ze en ze woont nog steeds zelfstandig. Twee keer in de week wordt ze met een busje opgehaald en gebracht naar de dagbesteding aan de Repelweg. “Op maandag en vrijdag; ik open en sluit de week”, zegt ze met een lach.

Gezelschap

Als ze praat over de dagbesteding beginnen haar ogen te stralen. Ze houdt van de gezelligheid. “Je ontmoet hier mensen die ook iets mankeren, dat schept een band. Of we genoeg te bepraten hebben? Nou en of! Dan moet je net dat vrouwvolk hebben… Ik zoek vooral Beppie en Tineke op, daar kan ik het heel goed mee vinden.” Ze doet aan zoveel mogelijk activiteiten mee. Rikken is favoriet. “Ja, dat gaat nog prima, met mijn verstand is niks mis. Jokeren vind ik ook leuk. Of rummikuppen, kruiswoordpuzzels oplossen en een potje mens-erger-je-niet. Ook belangrijk: het eten hier is geweldig! Weet je, het is gewoon fijn om het ritme te doorbreken. In je eentje thuis gaat vervelen.”

Dagprogramma

Als mevrouw Van de Weem weer terug gaat naar de activiteitenruimte, schuiven medewerkers Will van Lent en Hanny van der Bruggen aan. Zij vertellen hoe een gemiddelde dag op de dagbesteding eruitziet. Will: “We beginnen altijd om 10:00 uur met koffie en peperkoek. Dan kletsen we gezellig wat en nemen we het nieuws door.” Daarna starten de activiteiten: kleuren voor volwassenen; kaarten maken; jokeren; rummikuppen; biljarten. Hanny: “We doen ook veel aan bewegen: ballontennis bijvoorbeeld of wandelen. Daarom is het ook zo fijn dat we zoveel vrijwilligers en stagiaires hebben, die meehelpen bij de activiteiten. Die zijn goud waard!”
Rond 12 uur is het eten klaar, een driegangenmenu met vers gemaakte soep. Daarna willen veel deelnemers even rusten – daar is een aparte ruimte voor – een beetje lezen of een spelletje spelen. Om half drie is er koffie en thee en gaat men verder met het programma, bingo bijvoorbeeld of sjoelen. Hanny: “Net wat de deelnemers willen; de activiteiten sluiten aan bij hun behoeftes op dat moment.”

Grote variëteit

Hanny en Will zijn de enige vaste medewerkers van de dagbesteding, die elke werkdag geopend is van 10:00 tot 16:00 uur. “Onze doelgroep is heel divers”, zegt Will. “De leeftijden variëren van 58 tot 99 jaar en er is sprake van verschillende problematiek.” Hanny: “Het gaat om mensen met en zonder geheugenproblemen, met autisme, met niet-aangeboren hersenletsel, met psychische problematiek, met een verstandelijke handicap of mensen die kampen met eenzaamheid.” Will: “Sommige deelnemers hebben extra zorg nodig van ons, bijvoorbeeld met een stoma of met oogdruppels. Maar dat zit wel goed, Hanny en ik komen allebei uit de zorg en we volgen regelmatig scholing binnen Vivent.” Hanny: “Het komt erop neer dat eigenlijk iedereen uit Vught en omstreken welkom is bij ons. Er is alleen een indicatie nodig vanuit de wmo of de wlz, die kun je aanvragen via de huisarts, de thuiszorg of de Casemanager Dementie.”

Er is nog ruimte voor nieuwe deelnemers. Hanny en Will wijzen op de inloopochtend, elke laatste woensdag van de maand. “Een mooie manier om eens kennis te maken met wat we hier allemaal doen. Misschien zeg je na afloop dan wel hetzelfde als wat veel deelnemers regelmatig zeggen: ‘Het was gezellig, ik ben blij dat ik weer terug mag komen.’

Voor meer informatie over de dagbesteding van Vivent in Vught, bel naar 06-52 60 96 65.