“Een goede sfeer moet je koesteren”

Els Damen (54) werkt al dertig jaar bij Vivent Dagbesteding, maar de eerste saaie dag moet nog komen. Dat heeft ze vooral aan zichzelf te danken, want ze heeft tijdens haar loopbaan zowat alle locaties in de regio van dichtbij gezien. “Ik ben op mijn best als vliegende kiep. Ik hou van de afwisseling, maak gemakkelijk contact en doe mijn best om een goede sfeer te creëren.”

Afwisseling

Meeuwenhof, Mariaoord, Zuiderschans, Westhoek, Coudewater, Epigoon, De Taling, Nieuwehagen… en zo kan Els Damen nog wel even doorgaan. In dertig jaar tijd heeft ze op nagenoeg alle dagbestedingslocaties van Vivent gewerkt. “Voor mijn diabetes is het beter dat ik een baan heb met structuur en regelmaat. Na een jaar in de thuiszorg kreeg ik deze kans bij Vivent.” Samen met vrijwilligers organiseert Els allerlei activiteiten, van het bereiden van een lekkere lunch en een ritje met de (duo)fiets tot creatieve bezigheden en spelletjes. “Ik hou van het geregel dat bij dit werk hoort. Ik vind het ook leuk om steeds op een andere locatie te staan. Als er ergens een collega ziek is, val ik met plezier in. Nu werk ik tijdelijk een dag per week extra, dat vind ik ook prima.”

Eerst proeven

Maar het meeste plezier haalt Els toch uit de contacten met de deelnemers. “Het is fijn om mensen een zinvolle dag te bezorgen. Dat is wat zowel mijn collega’s als de vrijwilligers drijft. Dagbesteding geeft structuur aan de dag en levert mensen leuke nieuwe contacten op. Ook kan het mantelzorgers even ontlasten.” Als zich nieuwe deelnemers melden – meestal met een verwijzing vanuit de gemeente of de Wet langdurige zorg – nodigt Els ze uit voor een kennismaking. “Kom eerst maar eens proeven”, zeg ik dan. “Meestal komt er de eerste keer een bekende mee, dat verlaagt de drempel. Na dertig jaar weet ik inmiddels vrij snel welke groep het best bij iemand past; de ene groep is de andere niet. Zo klikken de deelnemers aan de woensdaggroep in Vivent Hof van Hintham nu heel goed met elkaar. Dat koester ik, ik voel me er verantwoordelijk voor dat dit zo blijft. Een goede sfeer is zo belangrijk.”

Ook verdriet mag er zijn

Als mensen eenmaal meedraaien, houdt Els scherp in de gaten hoe het met ze gaat. “Ik zie het meestal meteen als iemand niet lekker in zijn vel zit, maar ik houd ook de rapportages van mijn collega’s uit de thuiszorg goed bij. Dat deed ik ook tijdens de lockdowns, toen de dagbesteding gesloten was, en zélfs in mijn vakantie. Ik vind het belangrijk om op de hoogte te blijven. Maar als iemand zich niet fijn voelt, vertelt hij of zij dat vaak wel uit zichzelf. Dat is te danken aan – daar heb je hem weer – de fijne sfeer”, lacht ze. “Ook verdriet mag er hier zijn, het is fijn om een plek te hebben waar je alles kunt delen.”