“Eigen persoonlijkheden, dus allemaal een andere verzorging.”

Dameswoning

Iedereen is zijn eigen persoonlijkheid en daar stemmen wij alles op af.” Mayke van den Oever, verzorgende IG in woning D van Vivent Donkenhof, is ook Vivent Contactpersoon. Zij is aanspreekpunt voor bewoner en familie over de zorg. Het team stemt de zorg voor de bewoners af op hun wensen en behoeften. Dat gaat in goed overleg met de familie. Mariska Rijken, ook verzorgende IG, beaamt dat: “Wij zijn een dameswoning. Met eigen persoonlijkheden, dus iedereen heeft een andere verzorging nodig.”

Mayke: “Zo is alles hier belevingsgericht. Ik vind het ook ontzettend leuk om Vivent Contactpersoon te zijn. Het is een hoop geregel en veel werk, maar uiteindelijk is het wel heel leuk om te zien welke resultaten je ermee behaalt.”

“Bij de inboedel”

Elke bewoner is anders, maar ook elk team. Mariska weet er alles van: “Ik werk sinds september op woning 8d van Vivent Donkenhof. Ik heb voorheen op woning 8a en 8 c gewerkt, dus ik hoor voortaan bij de inboedel.”

Mayke: “Er wonen fijne mensen en we zijn gewoon met een super leuk team. Dat bestaat uit mensen met verschillende niveaus. Daarin pik je gewoon heel veel van elkaar op, je kunt veel van elkaar leren. Iedereen heeft toch zijn eigen manier van werken. ”
“De samenwerking verloopt eigenlijk heel goed,” is Mariska met haar eens. “We hebben een vrij gevarieerd team, ook in de zin van leeftijd. Er werken hier collega’s die boven de 60 zijn, maar we hebben hier ook leerlingen rondlopen die net 20 zijn. Dat maakt ook wel dat je heel veel ervaring met elkaar kunt delen.”

Ontmoeten

“Wij hebben hier ook een ontzettend mooie belevingstuin,” vertelt Mariska. “Dat maakt in de zomer dat onze bewoners heel erg graag naar buiten gaan. Daar ontmoeten ze ook de bewoners van de andere woningen. Zo leren ze elkaar kennen en kunnen ze heerlijk in de tuin zitten. Dat vind ik echt een pluspunt bij ons op de woning.”

“We hebben een hele leuke activiteitenbegeleiding die sinds kort op de woning gestart is. Onze dames doen heel graag mee. Onze woning is denk ik de nummer één in bingo,” lacht Mayke.

Het team doet er alles aan om het met en voor de bewoners nog fijner te maken. “Het leukste hier aan het werk vind ik dat wij heel vrij gelaten worden. Wij mogen veel beslissingen zelf nemen, zeker met betrekking tot de belevingsgerichte zorg,” geeft Mariska aan. “Aanpassingen van de woning mogen wij zelf doen, we mogen zelf muren schilderen, we mogen een echt thuis maken voor onze bewoners.”

Ontwikkelen en doorgroeien

En ook zelf kunnen de medewerkers blijven ontwikkelen. Mayke: “Er zijn verschillende cursussen die aangeboden worden waar je nog veel van kunt leren. En je kunt intern ook opleidingen volgen. Er zijn gewoon veel mogelijkheden. Stel je zou meer uren willen gaan werken, minder uren, dat is gewoon flexibel hier. Heb je nog geen opleiding als helpende, dan kun je de helpende opleiding gaan doen, dat geldt ook voor de IG. Dat wordt ook aangeboden aan nieuwe collega’s die interesse zouden hebben.”

Mariska heeft al plannen voor een opleiding: “Ik kan doorgroeien bij Vivent door straks de opleiding gespecialiseerd verzorgende psychogeriatrie te gaan doen. Mijn collega’s hebben daar veel meerwaarde van, dus die zou ik ook heel graag volgend jaar willen gaan volgen. Je krijgt dan nog meer verdieping om belevingsgericht om te gaan met onze bewoners. Het lijkt mij wel een uitdaging om die opleiding nog te gaan doen.”