“Elke week meer dan 2.000 kilo wasgoed”

De linnenkamer: we kunnen er ons allemaal iets bij voorstellen en hebben wel een idee van wat daar plaatsvindt. Maar het fijne weten we er niet van. Hoeveel medewerkers werken er? Hoe ziet hun dag eruit? En wat maakt het werk zo leuk? We vragen het aan Marion Leenders, 1ste medewerker linnenkamer.

Flink aanpakken

Het team van de linnenkamer is actief op Vivent Mariaoord en bestaat uit 16 collega’s, waaronder drie oproepkrachten. “Maar meestal werken we met zeven of acht man tegelijk”, begint Marion. “Elke dag draaien we diensten van7.00 tot 16.30 uur en tijdens feestdagen zijn we er ook op zaterdag.” Het is flink aanpakken. “We doen namelijk de was voor heel Vivent, dus ook voor alle locaties buiten Vivent Mariaoord. Dan gaat het in totaal om meer dan 2.000 kilo wasgoed per week.”

Werkzaamheden

Marion en haar collega’s hebben de beschikking over drie verschillende ruimtes. Ze begint haar rondleiding in de ruimte waar elke dag het vuile wasgoed binnenkomt. Om 7.00 uur de dienstkleding en bewonerskleding, om 11.00 uur beddengoed en handdoeken en ’s middags brengen de huismeesters alle was van de externe locaties naar binnen. Marion: “Ons werk begint met het uitsorteren van de vuile was. Daarna gaan de wasmachines draaien, gevolgd door de drogers. Lakens en dekbedovertrekken worden gemangeld en we strijken alle kleding. Daarna wordt alles netjes opgehangen en gevouwen. De kleding van de bewoners is genummerd. Dat doen we ook zelf, zodat er niets kwijtraakt en de spullen bij de juiste persoon terechtkomen.”

Vrolijke gezichten

Het valt op als je door de verschillende ruimtes van de linnenkamer loopt: overal lachende gezichten. Hier wordt met plezier gewerkt! “We hebben een heel fijn team”, weet Marion. “Met amper verloop. De sfeer is ook zo goed, omdat het werk gewoon erg leuk is. Heel afwisselend. Als 1ste medewerker ben ik onder andere verantwoordelijk voor de roosters. Daarbij probeer ik het zo te regelen dat iedereen voldoende afwisseling in zijn taken heeft. Dat lukt goed. Verder vinden we het met z’n allen telkens weer een sport om alles keurig netjes gehangen of gevouwen aan te leveren. Je kunt in dit werk echt je klus afronden, dat is fijn. En het idee dat wij ervoor zorgen dat iedereen in huis er tiptop bijloopt, geeft heel veel voldoening. We zijn trots op ons werk.”

Gevonden voorwerpen

Wie zoveel was verwerkt, komt ook wel eens iets tegen. Soms zit er bijvoorbeeld nog een naaldje in een jaszak van een zorgcollega. “Gebeurt dat vaker bij een bepaalde afdeling, dan bespreek je dat even met elkaar, zodat ze hier voortaan beter op kunnen letten”, legt ze uit. Wat Marion en haar collega’s ook wel zien, zijn lege medicijnzakjes, toegangspasjes, bankpasjes en sieraden. Het gebeurt ook wel dat ze geld vinden. “Dat brengen we netjes terug naar de afdeling waar de was vandaan komt”, zegt Marion. “Soms zijn er losse munten waarvan we niet weten van wie ze zijn. Die gaan bij ons in de pot en worden goed besteed. Laatst hebben we daar nog een bloemetje van gekocht voor een 85-jarige mevrouw die als vrijwilligster een tijdje een dag in de week bij ons heeft meegeholpen met strijken. Strijken is haar hobby en wij vonden het hartstikke gezellig om met haar te werken.”

Het verveelt nooit

Marion is al sinds 1991 in dienst bij Vivent. Ze heeft gewerkt bij de huishoudelijke dienst en in de zorg. “Allemaal hartstikke leuk”, besluit ze. “Maar toen er een vacature vrijkwam op de linnenkamer heb ik meteen gereageerd. Ik wist uit mijn tijd bij de huishoudelijke dienst hoe leuk dat werk is, dus het begon bij mij meteen te kriebelen. Ik doe dit nu drie jaar en zou niet meer anders willen. Het  verveelt nooit; de dagen vliegen voorbij!”