“Het eten in het restaurant is perfect!”

Mevrouw Merkelbach (81) is bewoonster van één van de aanleunappartementen van Vivent Berlerode in Berlicum. Ze haalt haar geluk uit de kleine dingen van het leven. Zoals het bezoeken van het restaurant van Vivent Berlerode. “Dat is altijd weer een feestje, je wordt er echt verwend.”

Ze woont alleen in haar appartement. Maar haar man Hans (78) is niet ver weg. “Hij heeft Alzheimer”, vertelt ze, “en woont in een kleinschalige woning van Vivent Berlerode. We zien elkaar elke dag, maken vaak een wandelingetje naar het Mariakapelletje. Het is de liefste man van de wereld, maar echt contact maken wordt steeds moeilijker, door die rotziekte.” Gelukkig heeft ze veel afleiding, haar appartement is een zoete inval. “Mijn twee kinderen en kleinkinderen zie ik vaak, dat zijn echt juweeltjes! Verder is er veel aanloop van familie en vrienden. Nee, ze laten me echt niet in de steek!” Als ze alleen is, leest ze graag, met name psychologische romans, en schrijft ze in haar dagboek. Maar waar we het vooral met haar over willen hebben, is haar dagelijkse uitstapje naar het restaurant van Vivent Berlerode. “Dat is echt genieten!”

Het restaurant

Het behoort tot haar vaste routine, elke dag gebruikt mevrouw Merkelbach van 12:00 tot 13:00 uur de warme maaltijd in het restaurant. Behalve op dinsdag. “Dan komt mijn zoon, die heeft dan eten gekookt. Dat warmen we op en dan babbelen we gezellig een paar uurtjes.” Op andere dagen heeft ze in het restaurant een vast tafeltje. “Ik vind het er geweldig! De tafels zijn leuk gedekt, met een servetje erbij en een glaasje water. Op de achtergrond speelt zachte muziek. Heel sfeervol.” Het gezelschap is fijn en over de bediening heeft ze niets dan lof. “Ze kennen je bij naam, hebben altijd een vriendelijk woord en het eten wordt handmatig aan tafel uitgeserveerd. Je bent er echt even uit en duur is het niet, voor ruim negen euro heb je een volledig diner!”

Volop keuze

Het menu van de dag staat uitgeschreven op een groot bord bij de ingang. Keuze volop! “Er zijn altijd twee verschillende soepen”, vertelt ze, “en je kunt vaak kiezen tussen gekookte aardappelen, gebakken aardappelen of puree, verschillende vleessoorten en heerlijk verse groenten.” Het toetje slaat ze niet over. “Je kunt uit vijf soorten kiezen, dus daar zit altijd wel iets lekkers bij. Nee, het eten is er echt perfect. Wat ik het lekkerste vind? Ik houd van stamppotten, die staan regelmatig op het menu. Rijst met goulash eet ik ook graag.” Aan tafel is het gezellig. “Als de soep op is, wordt er volop gebabbeld. Over het weer, de gezondheid van mensen en over het nieuws bijvoorbeeld. We zijn eigenlijk nooit uitgepraat.”

Frietjesavond

Gasten of bezoekers van ‘buiten’ zijn ook welkom in het restaurant. Mevrouw Merkelbach maakt graag gebruik van de mogelijkheid om haar bezoek te trakteren op een etentje. Vrienden, bekenden, maar bijvoorbeeld ook haar kleinkinderen. “Eenmaal in de week is het restaurant ook ’s avonds geopend. Op vrijdag, dan is het frietjesavond. De kleinkinderen vinden dat heerlijk.” Ze besluit met een lach: “Weet je wat ook zo fijn is aan het restaurant? Je hoeft niet te koken. ’s Avonds eet ik gewoon een boterhammetje en zit ik om zeven uur klaar voor de tv, voor het journaal. Lekker makkelijk.”

Het restaurant van Vivent Berlerode is elke dag geopend van 10:00 tot 17:00 uur. Naast de warme middagmaaltijd (dagelijks tussen 12.00 en 13.30 uur) is er ook een kleine kaart, met bijvoorbeeld koffie met gebak. Reserveren is alleen nodig bij grote groepen.