“Het is fijn om even in een andere omgeving te zijn”

Iedereen mag het weten! Hij schreef er zelfs een lovende e-mail over naar de Raad van Bestuur van Vivent. Zo tevreden is Hans van der Kleij (82) over de wijkverpleging die hij en zijn vrouw krijgen en over de medewerkers en vrijwilligers op zorgboerderij De Heesdonck in Schijndel, waar hij twee keer in de week naartoe gaat.

Hans woont in Schijndel en was jarenlang hoofd opleidingen van een school voor inservice-onderwijs. Samen met zijn vrouw Mary (78) redt hij zich nog prima in hun knusse appartement, met wat hulp van Vivent. Twee keer in de week komen de wijkverpleegkundigen van Vivent langs om te helpen met douchen, aankleden en onder andere wondverzorging. “Dat doen ze fantastisch”, vindt Hans. “Je wordt er warm van. Hoe druk ze het ook hebben, ze hebben altijd goede zin. Er wordt veel gelachen en ze vinden ook tijd om een praatje te maken met mijn vrouw. Die mensen hebben echt hart voor hun werk, dat heb ik in mijn e-mail aan de Raad van Bestuur ook onderstreept. Dat verdienen ze!”

Even ertussenuit

Hij praat voluit, met veel enthousiasme, toch valt het leven hem soms zwaar. Hans kampt met depressies. Op advies van zijn huisarts heeft hij daarover een gesprek gehad met Vivent, en zijn contactpersoon daar adviseerde hem om deel te nemen aan de activiteiten op zorgboerderij De Heesdonck. Daar gaat Hans nu elke week op maandag en vrijdag naartoe. “Even ertussenuit”, vertelt hij, “en dat doet me goed. Het is fijn om in een andere omgeving te zijn en De Heesdonck is prachtig gelegen, met een schitterende tuin en schapen, hanen, kippen, paardjes en ezels om ons heen! Kijk, ik ben een druk baasje, op De Heesdonck vind ik afleiding en krijg ik rust in mijn hoofd. Heel fijn is dat.”

Fijne contacten

Op De Heesdonck ontmoet hij mensen, waarmee hij het goed kan vinden. “Mijn interesse in literatuur – ik ben bezeten van Russische schrijvers – en klassieke muziek kan ik er niet echt kwijt”, lacht hij, “maar dat geeft niks, dan hebben we het gewoon over andere dingen: koetjes en kalfjes, het actuele nieuws.” De dag begint altijd met koffie en een koekje, daarna wordt er gekaart en rond twaalf uur is er warm eten. Hans: “Alle groenten komen rechtstreeks uit de kwekerij, lekker met vlees of vis erbij en een toetje na. Perfect verzorgd!” ’s Middags pakt hij vaak een boek en trekt hij zich even terug. Daarna is het tijd voor een wedstrijdje jeu de boules. En Hans speelt ook graag een potje biljart. “Tot voor kort had ik echt een biljartmaatje, daar had ik een hele goede klik mee, maar hij verblijft nu helaas permanent op Mariaoord. Jammer, maar ja, zo gaat dat soms.”

Liedjes maken

Een van zijn hobby’s is zingen en liedjes schrijven. Laatst nog heeft hij speciaal voor een vrijwilliger die op De Heesdonck werkt, een lied geschreven. “Ze wil niet meer verder studeren en dat vind ik jammer, want volgens mij heeft ze dan veel meer kansen in de toekomst. Mijn ‘docentenbloed’ gaat dan sneller stromen en het inspireerde mij tot het schrijven van een lied, dat zing ik dan ook zelf. Ja, dat kon ze wel waarderen. En wie weet brengt het haar nog op andere gedachten…”   

Verrast

“Dat ik twee keer in de week een dagje weg ben, is ook fijn voor mijn vrouw”, besluit Hans. “Het geeft haar de ruimte om dingen voor zichzelf te doen: ze gaat dan bridgen, werken bij tweedehandswinkel ‘het Vincentje’, zwemmen, wandelen of ergens koffie drinken. Het is goed om soms dingen apart van elkaar te doen. Dat houdt de boel fris en je hebt elkaar weer wat nieuws te vertellen. Ik mag wel zeggen dat we het samen heel goed hebben en dat komt mede door de goede zorgen van Vivent, zowel thuis als op De Heesdonck. Ik ben daar dankbaar voor, vandaar mijn mail aan de Raad van Bestuur en dit artikel. Iedereen mag het weten!”