“Ik doe het samen met Vivent”

Vivent Hof van Hintham in Rosmalen bestaat uit elf kleinschalige woningen voor mensen met dementie. Een van de bewoners is Frits Martens (80). Zijn vrouw Brigitte (74) bezoekt hem elke dag. “Ik doe dat met liefde, ik laat hem niet in de steek!”

Frits heeft een variant van Parkinson en dementie. Hij zit in een rolstoel en is volledig afhankelijk van zorg. Brigitte: “Naast zijn lichamelijke klachten gaat hij ook geestelijk achteruit. Hij haalt dingen door elkaar, is soms verward, maar nog wel goed aanspreekbaar. Frits heeft baat bij een prikkelarme omgeving en heeft behoefte aan structuur en rust. Dat vindt hij bij Vivent, in Hof van Hintham.”

Elke dag op bezoek
Brigitte bezoekt haar man elke dag. Ze is dan van half drie tot zeven uur bij hem. “Dat doe ik graag”, zegt ze. “Zijn ziekte is namelijk niet alleen zijn probleem, maar ook dat van mij. Ik laat hem niet in de steek.” Brigitte neemt tijdens haar bezoek veel zorg op zich. Samen met een zuster haalt ze Frits uit bed, na zijn middagslaap. “We verschonen hem en dan eten we samen wat fruit, dat ik altijd meeneem. Daarna gaan we naar buiten, en doen een rondje om de waterplas hier vlakbij. Hij was altijd een buitenmens en geniet van het buiten zijn, dat geeft hem rust.” Tijdens het avondeten, wat plaatsvindt in de huiskamer, geeft Brigitte hem eten. Na het eten gaan ze naar zijn kamer en luisteren ze naar muziek of kijken het journaal. “We drinken wat en ik poets zijn tanden. Als ik naar huis ga, rijd ik Frits naar de huiskamer, want ik wil niet dat hij te geïsoleerd zit. Het is een strak schema, maar dat is prettig voor Frits; het geeft hem duidelijkheid en houvast.”

In goede handen
“Het is als mantelzorger soms best zwaar”, gaat Brigitte verder, “vooral nu ik ook wat ouder word. Het wandelen met de rolstoel, bijvoorbeeld, is pittig. Maar ik wil hem dat niet ontnemen. We zijn wel op zoek naar een vrijwilliger die dat af en toe eens van me over kan nemen.” Brigitte en Frits hebben een dochter, die net als Brigitte in Rosmalen woont. Brigitte wil haar echter niet belasten met de zorg voor haar vader. “Onze dochter heeft haar werk en drie kinderen, ze is druk. Maar in geval van nood staat ze altijd voor ons klaar.” Brigitte is blij met de zorg van Vivent. “Dat Frits hier zijn plek heeft geeft mij rust. Elke dinsdag pas ik op de kleinkinderen, die dag is heilig voor mij. En ik houd mijn sociale contacten bij, ga graag af en toe uit eten met vriendinnen, een familiebezoek afleggen, iets cultureels doen, naar de film. Dat kan allemaal gewoon doorgaan, omdat ik weet dat hij bij Vivent in goede handen is. Die verzetjes heb ik ook echt nodig, anders houd ik het niet vol.”

Ze hoort wel eens zeggen: ‘je hoeft dit toch niet allemaal te doen; je moet ook aan jezelf denken.’ Makkelijk gezegd, vindt Brigitte. “Ik weet het: je moet het als mantelzorger loslaten, maar dat kan je niet, want het is wel je partner, waar je al zoveel jaren lief en leed mee hebt gedeeld! ”Zolang ik het kan, ben ik er voor Frits en samen met Vivent maken we er het beste van.”