“Ik heb hier vaak mooie gesprekken”

Sammy-Jo Jans (33) is verzorgende IG op Het Kompas, een woning voor mensen met dementie in Vivent De Hooghe Clock in ‘s-Hertogenbosch. “Prachtig werk”, vindt ze. “Er woont hier een hele fijne groep bewoners en we hebben leuke collega’s. Samen zorgen we dat iedereen het beste uit de dag kan halen.”

Een dag op Het Kompas begint voor Sammy-Jo en haar team om zeven uur, als de overdracht plaatsvindt. “Maar de bewoners mogen dan nog lekker blijven liggen, hoor”, vertelt ze. “Niemand hoeft er voor tien uur uit. We kijken wie wakker is en die helpen we met wassen en aankleden.” Ontbijt, lunch en diner vinden plaats in de gezamenlijke woonkamer. Sammy-Jo: “’s Avonds koken we zelf. Veel bewoners vinden het dan fijn om mee te helpen met tafel dekken, opruimen en de vaatwasser vullen. En rond een uur of acht drinken we gezellig een alcoholvrij borreltje, met chips en een kaasje erbij.”

Muziek is populair

Door de dag heen zijn er artsen-visites en is er fysiotherapie. Daarnaast wordt er van alles georganiseerd. Bewoners kunnen meedoen met gym, samen zingen, koersbal spelen, spelletjes doen, bingo of een mooie wandeling maken. Of lekker een beetje kletsen, tijdens de koffiemomentjes. “Muziek is heel populair”, weet Sammy-Jo. “Dat vindt iedereen leuk. Eén van de bewoners zat vroeger in een band. Die heeft nog meegedaan aan het Brabants Songfestival. Muziek is zijn passie. Hij zingt altijd het hardste mee en speelt ook gitaar. Die pakt hij er regelmatig bij. Iedereen danst en zingt dan enthousiast mee.”
In het weekend staat vaak de avond-bingo op het programma. “Een bewoonster koopt dan zelf cadeautjes in ons winkeltje, om als prijsjes uit te delen. Hartstikke leuk!”

Als een vis in het water

De groep bewoners bestaat uit tien mensen en varieert in leeftijd van 61 tot 97 jaar. “Je hebt dus te maken met verschillen in wat iemand nog wil en kan. Daar spelen we natuurlijk op in. De mevrouw van 97 doet ’s middags graag een dutje. Terwijl de jongste bewoner dan juist iets actiefs wil doen. Hij gaat dan bijvoorbeeld naar de gym of maakt met één van onze vrijwilligers een mooie tocht op de duofiets. Een andere mevrouw van 69 jaar was vroeger gastvrouw. Zij vindt het fijn om bezig te zijn. Daarom werkt ze vier dagen in de week mee in het restaurant van Vivent De Hooghe Clock. Daar helpt ze mee met de tafel dekken, opruimen en de afwas. Ze is daar als een vis in het water.”

Mooie gesprekken

Sammy-Jo werkte hiervoor als huishoudelijke hulp bij een andere zorgorganisatie. “Mooi werk”, vindt ze. “Maar ik merkte dat ik meer wilde betekenen voor de mensen die ik hielp. Op Het Kompas kan ik echt een band opbouwen met mensen. Ik heb hier vaak mooie gesprekken. Over reizen die bewoners vroeger hebben gemaakt, over het werk dat ze hebben gedaan, hun gezin, kinderen en kleinkinderen. Sommigen hebben nog een goed geheugen. Ze weten dan bijvoorbeeld dat ik bezig ben met het halen van mijn rijbewijs. En daar vragen ze dan naar.’

Verdriet

Soms is er ook verdriet. “Als bewoners merken dat iets niet meer lukt. Bijvoorbeeld als ze even niet meer uit hun woorden kunnen komen. Dan kijk je of ze dat gevoel kunnen en willen uiten en troost je hen. En soms kies je juist een ander onderwerp om iemand even uit de situatie te halen. Of je gaat samen even naar de kamer. Wij voelen meestal gelukkig goed aan wat er op zo’n moment nodig is.”

Betrokken

“Weet je wat zo fijn is”, besluit Sammy-Jo. “De families van de bewoners zijn heel erg betrokken. Regelmatig worden bewoners mee uitgenodigd om een uitstapje te maken. De mevrouw van 97 bezoekt bijvoorbeeld nog alle verjaardagen van haar kinderen en kleinkinderen. Zo kunnen veel bewoners ook buiten de afdeling even iets ondernemen. Verandering van omgeving doet ieder mens goed!”