“Ik wil beschermd zijn voor de bewoners en voor mijzelf”

Op woensdag 6 januari zijn de eerste zorgmedewerkers werkzaam in verpleeghuizen in Nederland gevaccineerd. Ook de Vivent collega’s die in aanmerking komen, hebben een uitnodiging ontvangen. Een aantal collega’s vertelt over hun ervaring.

Voor de gezondheid van de bewoners

“Ik heb mij laten vaccineren omdat ik wil dat deze epidemie over gaat,” vertelt coördinerend verpleegkundige Mariska. “Ik wil geen bewoners in gevaar brengen. En natuurlijk doe ik het ook voor mijn eigen gezondheid. Ik heb geen enkele twijfel gehad of ik mij wel of niet zou laten vaccineren.” Een andere collega stemt daarmee in: “Ik liet mij vaccineren omdat ik beschermd wil zijn voor de bewoners en mijzelf.”

Het verloop

De collega’s geven aan dat de vaccinatie spoedig verloopt en dat de ontvangst goed is geregeld. Verzorgende 3-IG Arno: “Het wachten was 5 minuten en de prik was amper voelbaar. Na 15 minuten op een stoel gezeten te hebben, om er zo achter te komen of je nog wat mankeerde, ging ik terug naar huis. Thuis aangekomen heb ik er alleen een stijve arm aan overgehouden, waarvan ik eigenlijk twee dagen later helemaal geen last meer had. Ik ben blij dat ik het gedaan heb voor mijzelf, maar ook voor mijn naasten. Ik heb er de het volste vertrouwen in.”

Wel of niet aanraden

De collega’s die wij spraken, hebben vertrouwen in het vaccin. Wij vroegen ook of ze anderen zouden aanraden om gevaccineerd te worden: “Ik vind dat iedereen voor zichzelf moet bepalen of je je laat vaccineren,” vertelt Mariska. “Maar als we allemaal naar een snelle terugkeer van ‘gewoon’ willen, kunnen we niet afwachten.” Ook andere collega’s zijn het met haar eens. “Ik zou de vaccinatie niet aanraden aan anderen, omdat iedereen de keuze zelf moet maken. Het is niet aan mij om dat voor iemand anders te besluiten.”