“Je staat klaar voor de mensen, in elk opzicht”

Aniek Kamerbeek en Maloe Jacobs werken als verpleegkundigen op de afdeling somatiek van woonzorgcentrum Vivent Mariaoord. Ze vertellen over hun werk, waar je elke dag iets bijleert en dat meer is dan alleen het wassen en aankleden van bewoners.

Afhankelijkheid

“Onze bewoners zijn afhankelijk van ons en kunnen niet meer voor zichzelf zorgen. Dat wil niet zeggen dat ze geen volwaardig leven meer kunnen hebben en dat we ze niet kunnen ondersteunen waar dat nodig is.” Aniek van Kamerbeek, verpleegkundige bij de somatische afdeling op de locatie Wamberg, vertelt dat de zorg meer is dan alleen het wassen en aankleden. “Het is ook het praatje en ervoor zorgen dat bewoners hun verhaal kwijt kunnen.” Maloe Jacobs, ook verpleegkundige op deze afdeling, is het met haar eens: “Je staat klaar voor de mensen, in elk opzicht. De zorg, het praatje, een lolletje, maar je bent er ook voor de familie.”

Uitdaging

Je kunt elke dag iets bijleren. Aniek vertelt: “Je kan jezelf ontwikkelen op sociaal gebied, je leert elke dag iets bij over de mensen, de ziektebeelden en hoe je daarmee omgaat. Ook na een aantal jaar zijn er nog nieuwe dingen om te leren. Er komen iedere keer nieuwe bewoners en nieuwe collega’s bij om mee te werken, dus ook na een paar jaar is het weer nieuw werk.”

Aniek heeft altijd al geweten dat ze in de zorg wilde gaan werken. Ze wist alleen niet dat ze dat buiten het ziekenhuis zou gaan doen. “Ik ben heel zorgzaam van mezelf, ik vind het leuk om voor mensen te zorgen en er is veel uitdaging bij de verschillende ziektebeelden en de verpleegtechnische handelingen die je moet doen. Je daagt jezelf ook steeds uit om meer verdieping te zoeken. Ik heb nooit wat anders gewild dan de zorg. Ik ben er tijdens mijn opleiding achter gekomen dat ik als verpleegkundige niet standaard in het ziekenhuis hoef te werken. Dat was wel het beeld dat ik altijd had. Ik ben er ook achter gekomen dat ik de ouderenzorg veel leuker vind, omdat die veel langduriger is en je echt een band met iemand opbouwt. Daarom ben ik de ouderenzorg ingegaan en ook de somatiek.”

Altijd in voor een lolletje

Het team is divers en de bewoners staan altijd voorop, maar af en toe moet er ook tijd zijn voor een lolletje vertelt Maloe. “We hebben verschillende collega’s met verschillende karakters en je kunt elkaar daarin versterken. En we zijn altijd wel in voor een lolletje, ook al staat de zorg voor de bewoners natuurlijk voorop. We zijn gewoon open en eerlijk naar elkaar en er is een warme sfeer op de afdeling.”

“Werken doen we niet alleen met ons eigen team op de afdeling, maar ook met het multi-disciplinaire team van Vivent,” vertelt Aniek. “We werken bijvoorbeeld met de fysiotherapeut en ergotherapeut die vast gelinkt zijn aan onze afdeling. Je hebt veel contact met ze en ze zijn heel benaderbaar. Welke discipline je ook nodig hebt, je hoeft ze maar te bellen en dan komt het wel goed.”

Spreekt dit verhaal je aan? Of interesse om te werken als verpleegkundige bij Vivent? Kijk op www.werkenbijvivent.nl voor meer informatie.